FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uređenje njemačkoga groblja u Sisku

SISAK, 22. kolovoza 2012. (Hina) - Na sisačkome gradskom groblju Viktorovcu, gdje se uređuje kosturnica i postavlja spomen-obilježja tu pokopanim njemačkim vojnicima iz Drugoga svjetskog rata, postavljeno je danas šest kamenih križeva, a do polovice rujna bit će postavljena i spomen-ploča s imenima svih poginulih njemačkih vojnika na širemu sisačkom području.

Po dostupnim podatcima iz sisačkih arhiva, na sisačkom je groblju u ratnim godinama pokopano 537 vojnika, a njemački podatci govore kako je na tom području poginulo oko 650 vojnika. Nekoliko godina poslije rata njemačko je groblje prekopano, a svi su posmrtni ostatci preneseni u zajedničku kosturnicu. Tek prošle godine, na poticaj nekolicine potomaka poginulih njemačkih vojnika, njemački Nacionalni savez za skrb o njemačkim ratnim grobljima pokrenuo je akciju da se uredi desetljećima zapušteno mjesto na kojem su pokopani njemački vojnici.

Prošle su se godine sisački gradski čelnici, uprava Gradskog groblja Viktorovca i njemački Nacionalni savez za skrb o njemačkim ratnim grobljima dogovorili o uređenju tzv. njemačkoga groblja. Projekt financira taj savez, koji ga je i izradio. Tako će Sisak, uz Zagreb, Pulu i Split, postati jedan od rijetkih gradova s uređenim njemačkim grobljem, rekla je danas direktorica Gradskog groblja Viktorovca Romana Martinović.

Po njemačkim dokumentima, 20.116 njemačkih vojnika iz Drugoga svjetskog rata pokopano je na gotovo tisuću dosad poznatih mjesta u Hrvatskoj. Njemački Nacionalni savez namjerava urediti samo manji broj groblja na koja bi se prenijeli posmrtni ostatci s pojedinačnih lokacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙