FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS traži aktiviranje robnih rezervi

ZAGREB, 21. kolovoza 2012. (Hina) - HSS je danas od vlade zatražio aktiviranje robnih rezervi kako bi se ublažile posljedice ovogodišnje katastrofalne suše.

Ovogodišnja je katastrofalna suša snažno pogodila poljoprivredni sektor i sektor proizvodnje hrane, podsjećaju HSS-ovci u priopćenju.

Niski prinosi osnovnih poljoprivrednih proizvoda, osobito žitarica i uljarica koje služe za proizvodnju stočne hrane, dakle za proizvodnju mesa i mlijeka, izazvat će smanjenje ponude i rast cijena glavnih prehrambenih proizvoda u narednim mjesecima i to između 20 i 30 posto, ocjenjuju HSS-ovci.

Stoga drže da bi se posljedice klimatoloških nepogoda i poremećaja na tržištu morale ublažavati intervencijama iz robnih zaliha.

Vlada RH mora intervenirati na tržištu pšenice, kukuruza i soje u onim količinama koje će spriječiti nagli rast cijena ovih poljoprivrednih proizvoda i prehrambenih proizvoda koji se proizvode na temelju ovih kultura, poručuju iz HSS-a.

Plan intervencije se mora neodložno objaviti kako bi se spriječile tržišne špekulacije i napuhivanje cijena. Obzirom da postoji Ravnateljstvo za robne zalihe u Ministarstvu gospodarstva i da je usvojeno izvješće o Robnim zalihama za 2011. godinu, pretpostavka je da Hrvatska ima Robne zalihe. Sredinom 2011. godine Vlada je obnovila Robne zalihe s novih 40.000 tona pšenice. Možda je ovo i prilika da se napravi i određena inventura u Robnim zalihama Republike Hrvatske, kažu u HSS-u.

Postavljamo pitanje što će poljoprivrednim proizvođačima koji ionako imaju umanjene prinose, donijeti uvođenje carina na izvoz žitarica (kukuruz) – pogoduje li možda Vlada pojedinim tvrtkama u Hrvatskoj na teret i štetu poljoprivrednih proizvođača, a kasnije i ukupnog stanovništva, pitaju se HSS-ovci u današnjem priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙