FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unuci nacista u maršu protiv antisemitizma

OSWIECIM, 20. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Tristotinjak osoba, među kojima više desetaka potomaka njemačkih nacista, ali i potomaka žrtava, u ponedjeljak je iz bivšeg koncentracijskog logora Auschwitza krenulo na marš za život i marš protiv antisemitizma.

Na poticaj neovisne njemačke protestanske crkve TOS te uz pomoć poljskih nevladinih udruga i protestanskih crkava, sudionici će obići mjesta bivših logora Belzec, Majdanek, Sobibor i Chelmno te završiti u petak na mjestu logora Treblinka, 100 kilometara od Varšave.

"Zamisao je potekla u Tuebingenu gdje su mnogi mladi ljudi proučavali povijest i otkrili da je njihova rodbina bila umiješana u nacističke zločine", objasnio je Heinz Reuss iz njemačke crkve TOS.

Marš je počeo u logoru Birkenauu blizu Auschwitza, simbola holokausta na jugu Poljske kratkim obraćanjem Baeerbel Pfeiffer koja je u emotivnom govoru zatražila oprost za svog djeda električara. On je logore Auschwitz-Birkenau okružio naponskom bodljikavom žicom i postavljao opremu za plinske komore.

Potomci nacista žele "zatražiti oprost i razbiti neku vrstu urote šutnje o tim zločinima u Njemačkoj", rekao je Zbigniew Judasz, jedan od poljskih organizatora.

U holokaustu za Drugog svjetskog rata ubijeno je šest milijuna europskih židova, od kojih su tri milijuna bili poljski židovi. Samo u logorima Auschwitz-Birkenau ubijeno je milijun židova. U ta dva logora ubijeno je između 70.000 i 75.000 Poljaka nežidova, 21.000 Roma, 15.000 sovjetskih ratnih zarobljenika te 10.000 do 15.000 drugih zatvorenika, među kojima su bili borci otpora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙