FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

BUZET - Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas kako su danas, kada je ekonomska kriza okovala Hrvatsku, Europu i šire, one vrline koje su pokazane u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu jedini izlaz iz krize. "Hrabrost i odlučnost vode uspjehu. Uvjeren sam da duh uspjeha koji su dali partizani NOB-a i borci Domovinskog rata može biti duh cijele Hrvatske", rekao je Josipović u Brgudcu na svečanom zboru kojim je u organizaciji buzetske Udruge antifašista i županijskog Saveza antifašista, obilježena 70. obljetnica osnivanja Prve istarske partizanske čete. Predsjednik je kazao je kako su partizani i partizanke budućim generacijama dali slobodu, perspektivnost i pripadnost Europi sazdanoj na antifašizmu. "Ono što su partizani radili od 1941. do 1945., to su junaci Domovinskog rata učinili u Domovinskom ratu, branili i obranili Hrvatsku od fašističke ideologije, okupacije i agresije“, rekao je. Hrvatski predsjednik je posebno pozdravio partizane i partizanke kazavši „da nije bilo njih ne bi bilo ni današnje moderne Hrvatske“. Na skupu je ukazana potreba vraćanja ukinutih prava borcima Narodnooslobodilačke borbe, pa je predsjednik Josipović u izjavi novinarima kazao kako željno čeka dan kad će potpisati Zakon koji će oživotvoriti Deklaraciju o antifašizmu za koju je i on glasao kao saborski zastupnik.

VIŽINADA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio je danas da se s ministrom financija Slavkom Linićem dogovorio da poljoprivrednicima na područjima nastradalima od suše i drugih elementarnih nepogoda ne naplati zakupnina za državno poljoprivredno zemljište koje koriste, kako bi im na taj način u ovoj teškoj situaciji barem malo pomogli. „I ova suša pokazala je kakve su potrebe za navodnjavanjem poljoprivrednih površina. Danas se navodnjava svega 18 tisuća hektara, a do 2020. imamo plan da se navodnjava 95 tiusća hektara“, rekao je Jakovina koji je danas danas je u Istarskoj županiji obišao izvore vode Gradole, obiteljsko imanje vinara Franca Armana, agroturizm Šimonović u Jadruhima te vinare i maslinare Vižinade. Jakovina je dodao kako će se poljoprivrednicima 400 milijuna kuna subvencija za prošlu godinu isplatiti u iduća tri do četiri tjedna. "A sve ću učiniti zajedno s našim službama da se poticaji za tekuću godinu isplate već u siječnju iduće godine", dodao je. Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić upoznao ga je sa trenutačnim stanjem u vodoopskrbi Istarske županije, a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović o štetama u poljoprivredi.

DIVULJE - Požar na području Trogira i dalje se gasi, izgorjelo je oko 800 hektara niskog raslinja, makije i borove šume, a vatrogasci saniraju rubne dijelove požarišta, izvijestila je večeras u 19 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požarište su napustile zračne snage koje su gasile požar, a i dalje ga gasi oko 160 vatrogasaca Državne intervencijske postrojbe (DIP) Split i Zadar te županijskih i lokalnih vatrogasnih snaga. Županijska cesta Plano-Prgomet (spoj sa autocestom A1) otvorena je za promet. Zračna luka Split otvorena je u 16 sati. Ugašen je požar na otvorenom prostoru kod Omiša na području Duće. U požaru je izgorjelo 200 hektara niske i visoke borove šume i makije. Zračne snage koje su gasile požar otvorenog prostora na području Radonjića, napustile su požarite. Požar gase Državna intervencijska postrojba Šibenik, županijske i lokalne vatrogasne snage s ukupno 40 vatrogasaca i 14 vozila. Na požarištu na području Dazlina - Gaćelezi u tijeku je sanacija požarišta. Opožarena je trava, nisko raslinje i smrika.

SPLIT - Samo u današnjem danu u splitsku Trajektnu i Zračnu luku stiglo je oko 55.000 putnika s ukupno 6500 vozila, te se trend odličnog putničkog prometa i dalje nastavlja, doznaje se od dežurnih voditelja prometa tih dviju luka. "Jučer smo imali veliki povratak putnika u grad, dok su danas trajekti puni u oba smjera. To je sve uobičajeno u ovo vrijeme. Danas smo u dolasku i polasku imali oko 30.000 putnika. Inače nam je kolovoz u znaku Talijana, pa smo tako našim trajektima jučer u Split dovezli 1080 putnika sa 220 vozila, a taj ćemo broj ponoviti i danas. Osim nas još dva brodara dovoze Talijane u Split, a i ta se brojka kreće oko 5000 putnika", kazao je za Hinu Ante Mrvica, koordinator Jadrolinijinog plovnog područja Split. Odličan je promet danas zabilježen i u Zračnoj luci Split i to unatoč kraćem zatvaranju zbog dima od požara u Planome kod Trogira.

PULA - Misom u katedrali i polaganjem vijenaca na spomenik u Kandlerovoj ulici danas je u Puli obilježena 66. godišnjica tragedije na gradskom kupalištu Vargaroli. Na tom je kupalištu 18. kolovoza 1946. uslijed eksplozije 28 podvodnih mina život izgubilo više od stotinu Puljana. Zbog čega je došlo do eksplozije i točan broj stradalih u toj nesreći ni danas, 66 godina kasnije, nisu poznati. Komemoracija žrtvama održana je u organizaciji pulske Zajednice Talijana te u suorganizaciji Slobodne općine Pula u izgnanstvu i Kluba istrovenetske kulture "Istria".

DUBROVNIK - Monografija "Lumbarajski Grk - od Psefizme do naših dana" Nikole Miroševića posvećena čuvenom vinu Grk predstavljena je u Lumbardi na otoku Korčuli. Monografija je objavljena u izdanju nakladničke kuće Nova stvarnost iz Zagreba, a uz autora i urednika monografije na predstavljanju su govorili načelnik općine Lumbarda Ivan Radovan, tajnica Udruge vinara Lumbarde Maja Cebalo, te u ime nakladnika Zvonimir Maštrović, dok je izvatke iz monografije čitao glumac Damir Markovina. Kako je istaknuo Mirošević, monografija na 250 strana, uz brojne fotografije, prikazuje arheološke dokaze i osvrće se na povijesne mijene koje su svojom stvarnošću zatjecale stanovnike Lumbarde, a koje zapravo čine sastavnicu otočkog i ukupnog nacionalnog povijesnog naslijeđa. Vino i sorta Grk, kako je navedeno, predstavljaju identitet Lumbarde te ga je potrebno sačuvati i za buduće generacije.

ZAGREB - U napuštenom objektu u zagrebačkoj Koturaškoj ulici danas oko 14 sati izbio je požar koji su vatrogasci uspješno ugasili. U Policijskoj upravi zagrebačkoj doznaje se da je došlo do pada električnog voda na nadstrešnicu napuštenih prostorija bivšeg poduzeća i požara plastične krovne konstrukcije. U požaru nitko nije ozlijeđen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙