FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

RIO DE JANEIRO

Stotine fanova američke pop-zvijezde Lady Gage četiri dana su stajali u redu da kupe ulaznice za koncert u Rio de Janeiru u studenome. U petak je bio prvi dan prodaje karata, ali od ponedjeljka se formirao dugi red mladih ispred prodajnog mjesta, prenose lokalni mediji. Lady Gaga je krajem svibnja postala prva osoba koja je prešla prag od 25 milijuna korisnika Twittera koji prate njezine aktivnosti. Lady Gaga će u Rio de Janeiru u Parku Atleta održati koncert 9. studenoga, a dva dana kasnije na stadionu Morumbi u Sao Paulu. U petak je u prodaju stavljeno 90.000 ulaznica u Riu po paprenih 90 do 375 dolara.

MOSKVA

Najviši sud u Moskvi potvrdio je u petak zabrana održavanja "parade ponosa" na području glavnog grada Rusije idućih 100 godina, javlja BBC. Gradsko vijeće ranije je donijelo odluku o zabrani gay pridea u Moskvi tijekom idućih 100 godina jer bi to "izazvalo nerede u javnosti" te zato što "većina Moskovljana ne podržava takve manifestacije". Ruski aktivist za prava homoseksualaca Nikolaj Aleksejev podnio je tužbu protiv takve odluke ali gradski sud je odbacio njegov prigovor. Aleksejev kaže da će sada tužbu protiv zabrane podnijeti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

BERLIN

Sve više Turaka koji žive u Njemačkoj želi se integrirati u njemačko društvo, ali unatoč tome Turci ne prihvaćaju Njemačku kao svoju domovinu, proizlazi iz istraživanja što su ga u petak objavili njemački mediji. Među Turcima u Njemačkoj, kojih ima preko 3 milijuna, danas je manje nego prije tri godine onih koji prihvaćaju Njemačku kao svoju domovinu, pokazalo je ispitivanje instituta Info što ga prenose njemački mediji. Od oko tisuću ispitanih Turaka ili osoba s turskim korijenima, samo 15 posto njih koji prihvaćaju Njemačku kao domovinu, što je za pet posto manje nego prije tri godine. Trend distanciranja od Njemačke nastavlja se unatoč tome što gotovo polovica ispitanika živi u Njemačkoj već najmanje trideset godina.

BRUXELLES

Predsjednik belgijske vlade Elio Di Rupo napreduje u učenju nizozemskog, većinskog jezika u njegovoj državi, otkrio je njegov učitelj jezika. "On je jedan od najdarovitijih i najmotiviranijih učenika koje sam ikad imao", izjavio je Di Rupov privatni učitelj jezika Bart Brusseleers za novine "Le Soir". Brusselers je novinarima otkrio da je Di Rupo, otkad je počeo učiti nizozemski u prosincu prošle godine, naučio više od 2.500 riječi. Predsjednik vlade mora međutim još raditi na izgovoru, dodao je. Di Rupo, koji je predsjednikom vlade postao 2011., prvi je političar iz frankofonog južnog dijela Belgije na čelu vlade nakon 37 godina. Danas 62-godišnjak, Di Rupo je tada vrlo loše govorio nizozemski. Njegovi flamanski prethodnici redom su tečno govorili francuski. Flamanci, koji govore nizozemski, čine 60 posto stanovništva Belgije.

PARIZ

Francuski vozač najavio je tužbu protiv poznatog glumca Gerarda Depardieua koji ga je navodno udario nakon prometnog incidenta u nedjelju u središtu Pariza, doznaje se u petak iz policijskih izvora. Depardieu je na radio postaju RTL priznao da je "pretjerano reagirao". "Ja sam bio na skuteru, a jedan auto nije pazio, i paf!. Više straha nego štete, ali ja sam se prepao i pretjerano reagirao. Glupo, ali to je to", priznao je glumac. Na upit o mogućoj tužbi kazao je da ima onih ljudi koji ga vide i koji se tužbama žele okoristiti.

LONDON

Britanski BBC odlučio je snimiti remake trilera Alfreda Hitchcocka "Dama koja nestaje", predzadnjeg filma koji je slavni redatelj snimio u Velikoj Britaniji prije nego je otišao snimati u SAD. Pustolovnu triler komediju "Dama koja nestaje" (The Lady Vanishes) Hitchcock je snimio 1938. prema romanu "Kotač se okreće" spisateljice Ethel Line White. Priča prati mladu bogatašicu Iris Carr koja kreće u potragu za ženom koja je misteriozno nestala za vrijeme zajedničkog putovanja vlakom. Snimanje devedesetminutnog psihološkog trilera za BBC One počinje na lokacijama u Budimpešti krajem ovog mjeseca, a emitiran će biti za Božić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙