FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PGŽ: potpisana deklaracija o načelima moralne javne vlasti

RIJEKA, 13. kolovoza 2012. (Hina) - Deklaraciju o Caux Round Table (CRT) načelima moralne javne vlasti potpisali su danas obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić i glavni izvršni direktor CRT-a Stephen B. Young.

Kako su pojasnili potpisnici deklaracije, CRT je globalna, nevladina i neprofitna mreža poslovnih ljudi i intelektualaca.

Osnovana je 1986. u Švicarskoj s ciljem promicanja ideala i načela održivog razvoja, društvene odgovornosti u poslovanju i usklađivanja pojedinačnih interesa s općim dobrom, kao i ostalih zahtjeva u vezi s koncepcijom moralnog kapitalizma.

Moralni kapitalizam je ideja koju, naveli su, promoviraju ugledni svjetski vođe, a govori o kapitalizmu kao moralnoj kategoriji s izraženim osjećajem za socijalnu osjetljivost i zaštitu okoliša.

CRT zagovara očuvanje i poštivanje kulture i integriteta pojedinaca i zajednica, a polazi od teze da je za kvalitetu života i dostojanstvo rada ključna odgovornost suvremenih korporacija i njihovih vođa.

Osim u gospodarstvu, CRT nastoji ideju moralnoga kapitalizma proširiti i na javnu upravu.

Prema deklaraciji, temeljno načelo moralne javne vlasti jest da javna uprava proizlazi iz povjerenja zajednice.

Među općim načelima navodi se da etika razgovora treba voditi primjenu javne uprave, da će građanski poredak služiti svima koji prihvaćaju odgovornost građanstva, da javni službenici neće zloupotrebljavati položaj i neće sudjelovati u korupciji te načelo osobne sigurnosti individualne slobode i vlasništva koji su temelji osobne pravde i druga načela.

Glavni izvršni direktor CRT-a Stephen B. Young istaknuo je da je misija CRT-a prenijeti poruku da vlade moraju služiti ljudima. Rekao je da nije dovoljno samo ulagati, da su svijetu sada ima puno novca, a premalo rasta. Naveo je da mnoge tvrtke u SAD-u raspolažu s puno novca, ali ga ne ulažu, te da je potrebno više povjerenja i etičnog postupanja. Naglasio je da su vlade često fokusirane na moć, da to ugrožava povjerenje i utječe na zaustavljanje rasta gospodarstva.

Potpisivanju deklaracije prisustvovati su i glavni menadžer CROMA-e Esad Čolaković, koji je član CRT kluba u Hrvatskoj, i predsjednik Izvršnog odbora riječkog ureda HUP-a Ivan Funčić.

(Hina) xhsup yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙