FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 9. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Lista poreznih dužnika koju je Porezna uprava Ministarstva financija objavila prije deset dana, pokazala se kao učinkovito sredstvo naplate poreznih dugova, jer se do sada u državni proračun slilo više od osam milijuna kuna, izjavila je večeras ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. Ujedno se ispričala što su se na listi dužnika našla i neka imena koja se tu nisu trebala naći, ističući kako je to iznimka i slučajna pogreška, zbog koje se u osobno ime i ime Porezne uprave ispričala. "U ovih je osam dana uplaćeno preko osam milijuna kuna u državni proračun, a otprilike smo toliko i očekivali", kazala je Čavlović Smiljanec u večerašnjem središnjem dnevniku HRT-a, dodavši kako Porezna uprava na dnevnoj razini prati kolika je naplata onih obveznika koji se nalaze na listi poreznih dužnika. Kada je riječ o strategiji "lova" na dužnike, dogovorenoj s Državnim odvjetništvom, ravnateljica Porezne uprave najavila je da se prva drugostupanjska rješenja u vezi s nesrazmjerom dohotka i poreza razrezanog prema državi, očekuju odmah, što je i bio razlog jučerašnjeg sastanka s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. "Sve kreće od Porezne uprave, koja ima podatke o onim poreznim obveznicima kod kojih postoje elementi za mogućnost postojanja kaznenog djela utaje poreza. To su u prvome redu oni porezni obveznici koji su cijeli niz godina osnivali lance poduzeća i zlorabili svoje ovlasti kao vlasnici društva, kao i oni porezni obveznici, odnosno, građani koji su stjecali imovinu velike vrijednosti", naglasila je ravnateljica Porezne uprave Čavlović Smiljanec. Govoreći o mogućnosti da se na popisu dužnika nađu obveznici koji tu nisu trebali biti, napomenula je kako je kod kretiranja popisa dužnika nužno uzeti u obzir niz okolnosti, te da su greške uvijek moguće. Na listu ne ulaze obveze koje imaju reprogram, odgodu plaćanja i ovrhe, te se na njoj ne smiju nalaziti osobe koje su podnijele zahtjev za zastaru, a ulaze oni porezni dugovi koji su izvršni i dospjeli. Na novinarsko pitanje što je s onim zaposlenicima Porezne uprave koji su u svojim ladicama držali rješenja o blokadama i nisu prema pojedincima provodili mjere prisilne naplate duga, ravnateljica Porezne uprave naglasila je da je u proteklih šest mjeseci smijenila 13 pročelnika područnih ureda, od njih ukupno 20 u Hrvatskoj, a da se s onim službenicima za koje se utvrdi da su kršili svoju radnu obavezu, bavi poseban sektor središnjeg ureda, koji se bavi unutrašnjim nadzorom rada službenika Porezne uprave.

ZAGREB - Iduću godinu obilježit će štednja, poručio je danas ministar financija Slavko Linić, najavivši kao neizbježno dodatno stezanje remena i u javnom sektoru, što podrazumjeva i "micanje" zaposlenih po političkoj podobnosti. Linić je u intervjuu za Hrvatski radio izjavio kako je potrebno "maknuti sve one koji neprivređuju, koji su bili zaposleni po političkoj podobnosti i neodgovornoj politici bivših vlasti, a sve zato da bi svaku kunu uložili u novo radno mjesto". "Jednostavno očekujemo da će slijedeća godina biti puno teža", naglasio je, ističući da će i 2013. godinu obilježiti štednja. To, ustvrdio je, predviđa smanjivanje prava iz rada, kako se ne bi dirale plaće, zatim bitno smanjenje zaposlenih u trgovačkim društvima, te štednju na svim razinama u državnom proračunu. "To znači da će život biti skup i vrlo težak", poručio je Linić. Građani Hrvatske, dodao je, i nadalje će vrlo teško zatvarati svoje kućne budžete. "Prihode u kućnim budžetima možemo zaboraviti da će rasti jer će rezanja za iduću godinu biti nešto veća", rekao je. No, naglasio je, unatoč teškoćama Vlada neće odustati od sređivanja javnih financija, štednje i jačanja porezne discipline, a sve kako kreditni rejting ne bi postao bezvrijedan, što bi ionako teško stanje učinilo još težim. "Tada će izdaci u proračunu za kamate biti tako veliki da ćemo morati itekako ozbiljno rezati na svim izdacima u proračunu, a to znači broju zaposlenih te njihovim plaćama, da ćemo zaustaviti usklađivanje mirovina i sve ostalo. Prema tome, to bi imalo ogromne posljedice", upozorio je Linić. Ipak, uvjeren je, Hrvatskoj u ovom trenutku nije potrebna pomoć MMF-a. "Ako mene pitate, ne treba MMF, ne vidim potrebu za MMF-om, jer je Vlada Zorana Milanovića odgovorna i pokazuje da joj neće stati na put nijedno neodgovorno ponašanje, da jednostavno imamo hrabrosti i sa sindikatima provesti dogovore, ali uvesti i disciplinu među porezne obveznike, a posebno među neodgovorne poduzetnike. Tu nas neće zastrašiti ni jedna sila", istaknuo je Linić. Upitan bi li traženje pomoći MMF-a značilo neuspjeh Vlade, odgovorio je kako bi neuspjehom smatrao ako državne investicije ne budu u okviru plana. "Tada smo mi krivci jer je pala gospodarska aktivnost. Ali, ako ćemo govoriti o tome zašto poslodavci ne pokreću investicije, a u isto vrijeme stvorili smo niz povoljnijih uvjeta za poslovanje, a nema promjena, onda moramo zaista vidjeti je li to odgovornost vlasti ili problem nedovoljno snažnog gospodarstva koje živi samo na kreditima i neplaćanju poreza", kazao je ministar. "Ali, ako je pitanje kad će Vlada eventualno pozvati MMF, onda vrlo jasno velim da je moguće da izgubimo rejting i u tom trenutku bez MMF-a bit će vrlo teško servisirati naše dugove. Ako ne servisirate dugove onda ćete imati problema i s domaćom potrošnjom i s realizacijom proračuna", zaključio je Linić.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava (HSP) grada Zagreba reagirala je danas priopćenjem na jednoglasan izbor Ive Čovića na novi četverogodišnji mandat za mjesto predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga na današnjoj sjednici Skupštine trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o., u kojemu dovodi u pitanje odgovornost takve odluke, ustvrdivši kako je ona donijeta na krnjoj sjednici. "Iz priopćenja sa sjednice navodi se kako su članovi Skupštine 'pokazali veliku odgovornost' birajući Čovića, no ne navodi se tko je sve bio nazočan i tako doista bio odgovoran kako bi obavio svoju dužnost", ističe se u priopćenju zagrebačkog HSP-a. Valja se, stoga, zapitati kakva je to odgovornost potvrditi reizbor čovjeka koji je doveo Holding do duga od pola milijarde kuna i do točke kada je upitna isplata plaća radnicima, i to na rok od četiri godine, navodi HSP, upozoravajući kako su na sjednici fizički bila nazočna samo trojica od 11 članova skupštine Holdinga. Činjenicu da sjednici nisu nazočili niti Davor Bernardić, Jurica Meić i drugi iz Skupštine grada, koji su "svojedobno prozivali" zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića oko načina vođenja ZG Holdinga, HSP smatra licemjerjem, te napominje kako će to birači, "dosad vrlo strpljivi Zagrepčani", na idućim lokalnim izborima "znati cijeniti". "HSP grada Zagreba već je upozoravao na osjetljivost izbora čelnog čovjeka Zagrebačkog holdinga, no šteta je ipak učinjena. Članovi Skupštine holdinga pokušali su izbjeći odgovornost izbora predsjednika Uprave, ali zato neće moći izbjeći odgovornost prema biračima", stoji u priopćenju.

SPLIT - Splitska policija potvrdila je kako je zaprimila prijavu Splićanina Orela Bračulja (69) koji je prijavio gradonačelnika Željka Keruma zbog, kako je ustvrdio na konferenciji za novinare, prijetnji smrću. Policija je prijavu proslijedila Državnom odvjetništvu u Splitu. Građanin je došao u policiju i prijavio prijetnje, a policija je onda o tomu pismeno izvjestila Državno odvjetništvo u Splitu, rekli su poslijepodne u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj u vezi sa sukobom Bračulja i gradonačelnika Keruma, ne spominjući ime niti jednog od njih. Bračulj je pak danas novinarima izjavio da se izgred dogodio jučer poslijepodne kada je ušao u Kerumov trgovački centar Joker. "Ušao sam u trgovački centar Joker s torbom i kantom u kojoj su ribe kojima hranim svojih 16 mačaka u Dicmu te sam to, po ulasku odložio sa strane što je uznemirilo Keruma", kazao je Bračulj. Kako je dodao, Kerum je pozvao zaštitare da pregledaju torbu rekavši im da se u njoj možda nalazi bomba. "Tada sam pristupio Kerumu i rekao mu da su to moje stvari, a on je počeo vikati na mene pogrdnim riječima, a također mi je rekao 'ti si agent Udbe, ubit ću te kad-tad' ", tvrdi Bračulj. Dodao je kako je Kerum bio krenuo prema njemu ali su ga u tomu spriječila njegovi zaštitari.

ŠIBENIK - U tijeku je gašenje požara na području Konjevrata u Šibensko-kninskoj županiji, a požarom je zahvaćeno 15 hektara hrastove šume, trave i niskog raslinja, izvijestila je večeras u 18,30 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju sudjeluju Državna intervencijska postrojba Šibenik i lokalne zemaljske snage. Požar su iz zraka prvotno gasila tri Canadaira i Air Tractor koja su rano poslijepodne napustila požarište. Zbog pojačanog vjetra požar se ponovno jače aktivirao, pa su kasnije tijekom poslijepodneva na požarište ponovno upućena dva Canadaira. Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a zaprimilo je u 17,05 sati dojavu o požaru na području Južne Dubrave u Šibeniku. Požar je lokaliziran u 17,23 sati, a izgorjelo je 0,15 ha trave, niskog raslinja i mladog maslinika. U gašenju su sudjelovali JVP Šibenik i DVD Perković. Požar je iz zraka gasio Canadair koji je na ovo požarište preusmjeren s požarišta na području Konjevrata, kako bi se spriječilo širenje požara. U tijeku je sanacija požara. Požar na području Vrdova, Priorica, kod Sinja, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji je u Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a dojavljen u 15,10 sati, lokaliziran je u 17,30 sati. U gašenju je sudjelovao DVD Sinj te Canadair. Opožareno je 2000 metara četvornih trave, makije i divlje hrastove šume na teško pristupačnom terenu. U tijeku je sanacija požarišta. Oko 17,45 sati lokaliziran je i požar na području Visočana, u Zadarskoj županiji, koji je u vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a dojavljen oko 17 sati. U gašenju su sudjelovali JVP Zadar i DVD Ražanac. Požar je iz zraka gasio Canadair koji je na ovo požarište preusmjeren s požarišta na području Konjevrata, kako bi se spriječilo širenje požara. U tijeku je sanacija požara.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) najavila je danas izdanje prigodnih poštanskih žigova u povodu odličja koja su na 30. olimpijskim igrama u Londonu osvojili hrvatski sportaši. "Izdavanjem prigodnih poštanskih žigova i poštanskih maraka, Hrvatska pošta održava tradiciju obilježavanja važnih događaja za Hrvatsku u različitim područjima", ističe se u priopćenju HP-a. Sva četiri prigodna žiga u stiliziranoj olimpijskoj medalji prikazuju sportove u kojima su osvojena olimpijska odličja za Hrvatsku na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, napominju iz HP-a, uz čestitke svim hrvatskim olimpijcima na osvojenim medaljama.

DUBROVNIK - Uzorci mora na svih 106 plaža u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odgovaraju uredbi o kakvoći mora za kupanje, priopćio je ured za odnose s javnošću Dubrovačko-neretvanske županije. Po posljednjem ispitivanju koje je Zavod za javno zdravstvo proveo 7. kolovoza, na 102 plaže more je izvrsne kakvoće. Na plažama Polačama na Mljetu i Ušću u Pločama more je bilo dobre kakvoće, a na plažama Bon Reposu i Prigradici na otoku Korčuli bilo je zadovoljavajuće kakvoće. Nakon kratkotrajnoga prošlotjednog onečišćenja na plaži hotela "Grand" na otoku Lopudu, s te su plaže uzeti dodatni uzorci mora 1., 2. i 7. kolovoza. Rezultati ispitivanja odgovaraju uredbi o kakvoći mora za kupanje te je more i na njoj ponovno izvrsne kakvoće.

DUBROVNIK - U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik postavljena je i za javnost otvorena izložba pod nazivom Moderna i suvremena umjetnost - iz fundusa Umjetničke galerije, a riječ je o reprezentativnoj izložbi dijela hrvatskih i međunarodnih umjetnika od kraja 19. stoljeća do danas. Izložena su djela većine najznačajnijih dubrovačkih i nacionalnih slikara, grafičara i kipara, a posebno se ističu imena začetnika hrvatske moderne umjetnosti Vlaha Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ivana Meštrovića, Emanuela Vidovića. Tu su i domaći autori 20. stoljeća Frano Kršinić, Miroslav Kraljević, Vladimir Becić, Oskar Herman, Milivoj Uzelac, Ljubo Babić, Vanja Radauš, Krsto Hegedušić, Antun Masle, Ivan Kožarić. Prisutni su i suvremeni autori poput Brace Dimitrijevića, Željka Jermana, Igora Rončevića, Duje Jurića, Vlaste Žanić, Slavena Tolja. Na izložbi je moguć uvid i u umjetnost 20. stoljeća ostatka bivše države preko djela istaknutih autora poput Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Save Šumanovića, Romana Petrovića, Petra Lubarde, Janeza Bernika. U posljednjih 12 godina fundus Umjetničke galerije Dubrovnik obogaćen je s oko 780 umjetnina i danas broji oko 2,5 tisuće radova. Jedna od izložbenih prostorija posvećena je i fotografu Mladenu Tudoru u znak zahvalnosti za 25 doniranih radova. Ova izložba moći će se razgledati do listopada ove godine

RIJEKA - Policija je otkrila da je 34-godišnja žena u Rijeci ukrala automobil te ga prodala otkupnoj stanici za sekundarne sirovine, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava. Dostavni automobil fiat fiorino ukraden je u Ulici Milutina Barača između 20. i 28. srpnja. Policija je kriminalističkom istragom utvrdila da je automobil čija je vrijednost procijenjena na 14.000 kuna, vlasništvo 53-godišnjaka iz Rijeke, ukrala 34-godišnjakinja. Odvezla ga je do otkupne stanice na Kukuljanovu u blizini Rijeke i prodala. Žena je zbog krađe prijavljena Općinskome državnom odvjetništvu u Rijeci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙