FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolske banke mogle bi dobiti pomoć i prije rujna

MADRID, 8. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Španjolska Bankia i drugi posrnuli zajmodavci mogli bi dobiti europsku novčanu pomoć i prije prvobitno zacrtanog roka u rujnu, kazao je u srijedu izvor iz vlade.

Španjolska je u središtu pozornosti i ekonomisti upozoravaju da joj možda treba kompletni međunarodni paket pomoći kako bi podmirila svoja dugovanja, povrh 100 milijardi eura zajmova Europske unije namijenjenih bankama.

"Radimo na zahtjevu da se Bankiji odobre sredstva. Rokovi su još otvoreni. Tu je tranša od 30 milijardi eura i mogućnost ranije novčane injekcije", kazao je izvor u ministarstvu gospodarstva. "Radimo na zahtjevu za Bankiju i za ostale nacionalizirane banke, CatalunyaCaixu, Novagaliciju i Banco de Valencia", dodao je izvor.

Španjolska vlada prvobitno je planirala objaviti iznose koje će dobiti svaka pojedina od ukupno četiri banke tek nakon objave rezultata revizije u rujnu.

Ta je tranša sastavni dio kreditne linije od 100 milijardi eura koju su prošloga mjeseca dogovorile članice eurozone za potrebe stabilizacije španjolskih banaka, pritisnutih ogromnim iznosima nenaplativih zajmova nakon pucanja balona na tržištu nekretnina u 2008.

Pozivajući se na izvore u ministarstvu, španjolski dnevnik El Pais izvijestio je u srijedu da je priprema kredita za Bankiju u završnoj fazi i da će joj biti doznačena za nekoliko dana. Novac bi trebao biti doznačen preko državnog fonda za restrukturiranje banaka.

U srijedu je glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly novinarima u Bruxellesu kazao da Španjolska još nije službeno podnijela zahtjev za aktiviranje programa hitne pomoći za banke. "Mi možemo donijeti odgovarajuću odluku već danas. Trenutno je prepreka što nismo primili zahtjev", rekao je Bailly.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙