FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS traži sastanak u Vladi zbog tvrtke Brodoremont iz Vranjica

VRANJIC, 8. kolovoza 2012. (Hina) - Vodstvo Hrvatske udruge sindikata (HUS) na današnjoj je konferenciji za novinare u Vranjicu kod Solina zatražilo žurni radni sastanka u hrvatskoj Vladi kako bi se pokušalo pomoći tvrtki "R.L.E. Brodoremont" iz Vranjica, čiji je vlasnik Mirko Rapić, a za kojeg je Porezna uprava u nedavno objavljenom popisu poreznih dužnika navela da duguje 41 milijun kuna poreznih obveza.

"Na žurnom radnom sastanku u Vladi trebali bi biti čelnici ministarstava financija i gospodarstva, jer je brodogradnja u tom resoru, a na njemu bi se tražilo rješenje da se pomogne tvrtki Brodoremont iz Vranjica i njenom vlasniku Mirku Rapiću tako što bi se ispunile obveze koje je preuzela ranija (HDZ-ova) Vlada, a po kojima je trebalo izvršiti prijeboj međusobna dugovanja Mirka Rapića prema porezu i države prema Rapiću", kazao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

Matijašević je podsjetio kako je u siječnju ove godine od ureda premijera Zorana Milanovića zatražen sastanak na kojem bi se raspravljalo o prevladavanju poteškoća tvrtke Brododremont iz Vranjica, te da je premijerov ured Ministarstvu gospodarstva dao naputak za odžavanje takvog sastanka, ali sastanak do danas nije realiziran.

Mirko Rapić je prije sedam godina kupio 15.000 metara četvornih zemljišta na području na kojem se nalazi tvrtka Brodoremont i pri tome za gotovo šest milijuna dolara od Splitske banke otkupio hipoteku na to zemljište, upisano u temeljni kapital te tvrtke koja je bila u vlasništvu "Viktora Lenca", i tako postao jedan od bitnih vjerovnika tog riječkog remontnog brodgradlišta, objasnio je Rapićev odvjetnik Ivan Rude.

Rude i Matijašević su također pojasnili da je država oduzela (izmjestila) to zemljište smatrajući ga pomorskim dobrom, a za uzvrat je obećala financijsku naknadu Rapiću te izdavanje koncecije za brodoremontnu djelatnost, ali ništa od toga do danas nije ispunjeno, zbog čega je Rapić, kako su rekli, pretrpio golemu materijalnu štetu.

Po tom sporazumu, objasnili su Matijašević i Rude, tvrtka Brodoremont, odnosno njezin vlasnik Rapić, ispunili su svoju obvezu tako što je kao vjerovnik podupro stečajni plan "Viktora Lenca" te je, kako su rekli, zahvaljujući takvom Rapićevom postupku, omogućen uspješni preustroj "Lenca".

Voditelj županijskog splitsko-dalmatinskog ureda HUS-a Jozo Marić je istaknuo kako Mirko Rapić nije trebao dospjeti na popis poreznih dužnika jer ga je država prevarila.

Matijašević je naglasio kako podupire objavljivanje popisa poreznih dužnika, ali je pri tomu Mirku Rapić učinjena nepravda.

(Hina) xpgas yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙