FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez prevladao na europskim burzama

LONDON, 8. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama jutros su oslabile, nakon što su dan ranije dotaknule najviše razine u zadnja četiri mjeseca, no ne očekuje se njihov znatniji pad jer potporu tržištu pružaju očekivanja da će središnje banke u svijetu u rujnu donijeti mjere za poticanje gospodarskog oporavka.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u minusu 0,3 posto, na 1.090,82 boda, nakon što je jučer ojačao 0,8 posto, na 10994 boda, što je njegova najviša razina od 19. ožujka.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,48 posto, frankfurtski DAX 0,33 posto, a pariški CAC 0,37 posto.

U protekla dva tjedna, nakon što je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi najavio da će učiniti sve za spas eura, londonski Ftse ojačao je 6,2 posto, frankfurtski DAC 8,8 posto, a pariški CAC 12 posto, stoga je i razumljiv oprez investitora.

„Raspoloženje je i dalje uglavnom oprezno – investitori shvaćaju da je potrebno riješiti još mnogo problema prije nego se kriza prevlada. No, ne mogu niti ignorirati potencijalno donošenje novih stimulativnih mjera središnjih banaka“, kaže Keith Bowman, analitičari pri investicijskom društvu Hargreaves Landsdown.

Nade investitora u akcije središnjih banaka ojačao je predsjednik američkog Feda u Bostonu, Eric Posengren, koji je u invervjuu za televizijsku postaju CNBC danas poručio da bi Fed trebao pokrenuti još jedan program kupnju državnih obveznica bilo koje veličine i roka dospijeća, ako se želi vidjeti oporavak gospodarstva.

Međutim, jutros je ponešto investitore razočarao podatak iz njemačke o oštrom padu uvoza u lipnju, po drugi put u zadnja tri mjeseca. Pao je i izvoz, što upućuje na zaključak da dužnička kriza u eurozoni sve više nagriza snagu najvećeg europskog gospodarstva.

Ujedno, francuska središnja banka u svom redovitom mjesečnom izvješću jutros je objavila procjenu o padu francuskog gospodarstva u trećem tromjesečju za 0,1 posto, što ukazuje na produljivanje slabosti u tom drugom po veličini gospodarstvu eurozone.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je ojačao 0,88 posto, na 8.881 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙