FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski predsjednik pomilovao osuđenog novinara

BEOGRAD, 7. kolovoza 2012. (Hina) - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u utorak je u svom predsjedničkom uredu razgovarao s novinarom Laszlom Szaszom koji je pomilovan nakon što ga je sud u Subotici osudio na pet mjeseci zatvora jer je uvrijedio Laszla Toroczkaia, vođu mađarske desničarske organizacije "64 županije".

Odluku o Szaszovu pomilovanju Nikolić je potpisao u petak, pošto je dobio mišljenje nadležnog suda, kao i srbijanskog ministarstva pravosuđa.

Nikolić je, kako je priopćeno iz njegova ureda, poštujući pravnu proceduru, potpisao prijedlog o Szaszovu pomilovanju u uvjerenju da je pravo na slobodu mišljenja jedna od osnovnih civilizacijskih tekovina i da je stoga neprimjereno da novinar Laszlo Szasz služi zatvorsku kaznu od 150 dana samo zato što je iznio svoje mišljenje.

Szazovo pomilovanje početak je borbe za slobodu mišljenja u Srbiji kao osnovne civilizacijske tekovine, istaknuo je danas Nikolić, dok je Szasz, zahvaljujući Nikoliću, izrazio veliko zadovoljstvo što je cijeli proces, od trenutka podnošenja zahtjeva, prošle srijede, do Szaszova izlaska iz zatvora, trajao samo dva dana.

Szasz je osuđen u veljači 2011. jer je, po ocjeni suda, u dnevnom listu Magyar Szo, travnja 2007. uvrijedio vođu mađarskog desničarskog ekstremističkog pokreta "64 županije" Laszla Torockaia.

Szaszu, koji je u zatvoru bio od 20. srpnja ove godine, presudom je bilo naloženo da plati novčanu kaznu od 150 tisuća dinara, nakon čega se on, nemajući novca za kaznu, sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana – po jedan dan za svakih tisuću dinara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙