FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton uskoro u Turskoj o sukobu u Siriji

LILONGWE, 5. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Hillary Clinton u subotu će doputovati u Tursku gdje će razgovarati o sirijskom sukobu, rekla je u nedjelju glasnogovornica State Departmenta.

"Clinton putuje u Istanbul radi bilateralnih konzultacija s turskom vladom o Siriji i razgovora o drugim aktualnim pitanjima", rekla je glasnogovornica koja prati Clinton na njezinoj afričkoj turneji.

Clinton, koja putovanje Afrikom završava 10. kolovoza, odlučila je ponešto izmijeniti program boravka i posjetiti Nigeriju i Benin, prije nego otputuje u Istanbul, dodala je.

U Tursku će doći u času kada se sirijski sukob zaoštrava na terenu i kada se svako diplomatsko rješenje čini teško moguće.

Američki predsjednik Barack Obama i turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekli su u telefonskom razgovoru početkom tjedna da žele "ubrzati političku tranziciju" u Siriji i odlazak predsjednika Bašara al-Asada.

Dvojica čelnika savezničkih zemalja u NATO-u istaknula su "sve veću zabrinutost zbog bespoštednih napada sirijskog režima na vlastiti narod, kao što je najnoviji na Alep, te humanitarno stanje koje se pogoršava u čitavoj Siriji".

Obama je usto odao priznanje "velikodušnosti Turaka" koji su dosad primili oko 44.000 sirijskih izbjeglica koji bježe pred nasiljem u domovini.

Turska vojska je u petak održala nove vojne vježbe duž tursko-sirijske granice, javila je u petak agencija Anadolija. Te se vježbe organiziraju pošto je premijer Erdogan prošlog tjedna optužio sirijski režim da je neka područja na sjeveru zemlje "povjerio" kurdskim pobunjenicima iz Turske kako bi naudio turskim interesima.

Vježba se smatra pokazivanjem sile Damasku, nekadašnjem turskom savezniku koji se prometnuo u neprijatelja otkako je sirijski režim u ožujku 2011. počeo u krvi gušiti narodnu pobunu, pri čemu je ubijeno dvadesetak tisuća ljudi, po podatcima organizacija za ljudska prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙