FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S&P snizio rejting Cipru, uz negativnu prognozu

LONDON, 2. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Agencija za kreditne rejting Standard&Poor's (S&P) danas je snizila dugoročni rejting Cipra sa BB+ na BB, uz negativnu prognozu, navodeći kao razlog zabrinutost da će ta zemlja biti prisiljena zatražiti međunarodnu financijsku pomoć.

U S&P-u procjenjuju da će Cipru trebati 11 milijardi eura financijske pomoći za dokapitalizaciju bankarskog sustava.

„Međutim, čak i uz službenu pomoć, za koju smatramo da je vitalna ako Cipar želi izbjeći bankrot, procjenjujemo da ciparska vlada i dalje ima slabu fiskalnu poziciju zbog banakrskog sustava koji nije u stanju nositi se sa situacijom bez državne pomoći zbog svoje izloženosti grčkim klijntima“, navodi se u priopćenju S&P-a.

Agencija procjenjuje da će neto zaduženost Cipra porasti ove i iduće godine u prosjeku za gotovo 12 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), te da će u 2013. dosegnuti 105 posto BDP-a.

„Procjenjujemo da je Cipru potreban ekvivalent od nešto više od 60 posto BDP-a za dokapitalizaciju tamošnjih banaka, apsorpciju daljnjih gubitaka banaka te da zadovolji svoje potrebe za kreditima u razdoblju od 2012. do 2014. godine“, navodi S&P u svom priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙