FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: Slovenskoj zlatnoj džudašici Žolnir 44.000 eura

LJUBLJANA, 1. kolovoza 2012.(Hina) - Slovenka Urška Žolnir (31), koja je u Londonu svojoj zemlji donijela prvu zlatnu medalju, dobit će za nju nagradu od 44.000 eura, a njen slučaj, po navodima slovenskih medija, može biti ilustracija kako se nekomercijalni sportovi u malim i krizom pogođenim zemljama malo cijene, pa i kad se radi o vrhunskim rezultatima.

Džudoistica sa zlatnom olimpijskom medaljom u kategoriji do 63 kilograma sada je heroina nacije kojoj šalje brzojave cijeli državni vrh i stranačku čelnici, ali je budućnost takvih sportaša nakon završetka karijere nesigurna, osobito ako nastupaju u nekomercijalnim i za sponzore manje zanimljivim sportovima u kojima se ne može zaraditi.

Najtiražniji list "Slovenske novice" navodi da u Srbiji na primjer svoje dobitnike zlatnih olimpijskih odličja nagrađuju sa nešto manjim iznosom od 35.000 eura, ali da svim svojim dobitnicima olimpijskih medalja nakon završetka karijere dodjeljuju i počasnu državnu mirovinu, što u Sloveniji nije slučaj.

Svoju zlatnu olimpijsku medalju u bacanju kladiva iz Pekinga 2008. u nedjelju će u Londonu pokušati obraniti i Brežičanin Primož Kozmus (33) koji se upravo zbog neriješenog statusa vrhunskih sportaša javno svađao s političarima i sportskim funkcionarima, prijeteći završetkom karijere nakon osvojene zlatne kolajne na svjetskom prvenstvu u atletici u Berlinu 2009. godine. Kozmus se vratio vježbama i pristao na nastup u Londonu tek na nagovor prijašnjeg premijera Boruta Pahora koji mu je našao posebnog sponzora za pripreme i financiranje troškova.

Slovenski sportaši koji postignu najbolje rezultate na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima mogu doduše računati na tzv. posebne sportske mirovine koje se dodjeljuju iz proračuna, ali tek kad navrše godine života u kojima bi se i uz puni radni staž mogli umiroviti.

No, i te su mirovine nedavno smanjene mjerama štednje u okviru rezanja troškova proračunskog deficita. Tom je prilikom predsjednik slovenskog olimpijskog odbora Janez Kocijančič ocijenio da se radi o sramotnoj i diskriminatornoj odluci. Naime, državne mirovine za istaknuta sportska postignuća na taj je način u 20 godina dobilo samo 11 bivših slovenskih sportaša, ali ih je u isto vrijeme za rezultate na polju umjetnosti, kulture i znanosti dobilo čak 270 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙