FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dalekovod grupa s neto dobiti od 16,4 milijuna kuna

ZAGREB, 1. kolovoza 2012. (Hina) - Dalekovod grupa je u prvom polugodištu ove godine poslovala s neto dobit u iznosu od 16,4 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani ostvaren gubitak od 39,3 milijuna kuna, objavio je Dalekovod putem Zagrebačke burze.

Po podacima iz financijskog izvješća, ukupni prihodi Dalekovod grupe iznosili su 698,2 milijuna kuna, što je porast za 13,2 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, dok su ukupni rashodi rasli sporije, za 3,3 posto, na 676,9 milijuna kuna.

Poslovni prihodi u iznosu od 691 milijun kuna porasli su za 12 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Iz Dalekovoda ističu i daljni rast internacionalnih prihoda, porast sa 44 na 46 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 75,5 milijuna kuna, što je porast za čak 270,4 posto.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) u prvom je polugodištu ove godine iznosila 50,3 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine EBIT bio negativan u iznosu 7 milijuna kuna.

Iz Dalekovoda ističu i podatak o smanjenju financijskog duga grupe za 15 milijuna kuna, odnosno za 1,6 posto u odnosu na kraj prošle godine (izuzevši Sky office/projektno financiranje).

Kao najznačajnije faktore povećanja profitabilnosti i rasta EBITDA marže iz Dalekovoda ističu smanjenje udjela troškova zaposlenih u ukupnim prihodima s 20 na 16 posto, pri čemu napominju smanjenje plaća te smanjenje ukupnog broja zaposlenika za 14 posto, te smanjenje udjela ostalih troškova u ukupnim prihodima sa 16 na 9 posto.

Obrazlažući efekte mjera restrukturiranja na rezultat u prvom polugodištu, iz Dalekovoda posebno ističu izdvajanje poslovne jedinice proizvodnja, ulaganje u portfelj vjetroelektrana te prodaju non-core imovine.

Također naglašavaju kako je u prvom polugodištu ugovoreno novih projekata u ukupnom iznosu od 243 milijuna kuna te stalnu aktivnost na domaćim i stranim natječajima.

Uprava u komentaru ističe kako je utjecaj provedenih mjera vidljiv već u ovoj godini kroz planirano smanjenje fiksnih troškova čime će se omogućiti da grupa dugoročno ostane konkurentna i uspješno nastavi strategiju daljnje internacionalizacije poslovanja. Primarni fokus u idućem razdoblju menadžment, kako se navodi, stavlja na optimizaciju ročnosti financijskog duga te daljnju optimizaciju radnog kapitala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙