FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Documenta: Loše stanje spomen-obilježja ustaških zločina u Glini

ZAGREB, 31. srpnja 2012. (Hina) - Skupina građanskih udruga upozorila je danas, u povodu 71. godišnjice ustaških zločina u Glini i okolici koja se obilježava ovih dana, na loše stanje i neadekvatan tretman tamošnjih spomen-obilježja, "simbola stradanja i patnje Glinjana svih nacionalnosti, pojedinačno daleko najvećim dijelom srpske".

U priopćenju Documente – centra za suočavanje s prošlošću, Građanskog odbora za ljudska prava, Hrvatskog P.E.N. Centra, Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline, podsjeća se na masovna ubojstva glinskih građana, muškaraca starijih od 15 godina, u svibnju te masovni zločin u glinskoj srpskopravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice koncem srpnja, najvjerojatnije i početkom kolovoza 1941., koja je tada bila i srušena.

Mjesto zločina prvi je put memorijalno obilježeno 1969. izgradnjom Spomen-doma, a uređivanje memorijalnog prostora trajalo je do 1995., što je uključivalo i 1564 imena stradalih na kamenim pločama. U kolovozu 1995., nakon operacije Oluja, spomenik je demoliran, ploče su uklonjene, a Spomen-dom preimenovan u Hrvatski dom, napominje se.

Udruge drže da se objektu na mjestu te srpskopravoslavne crkve treba vratiti njegovo izvorno ime Spomen-dom i ploče s imenima žrtava vratiti na njihova mjesta, a uvjereni su i da je obveza sviju građana Gline da se izjasne za to.

Pitanje složenog preuređenja objekta Spomen-doma s autentičnim memorijalnim funkcijama u središtu grada tek nakon toga može i treba doći na dnevni red u suradnji sa stručnim službama u Glini, Sisačko-moslavačkoj županiji i Republici Hrvatskoj, ističu.

S obzirom da su događaji iz 1941. nedovoljno istraženi točnijoj identifikaciji činjenica trebao bi doprinijeti, ocjenjuje se, i zbornik radova s nedavnog znanstvenog skupa "Što se uistinu dogodilo u glinskoj pravoslavnoj crkvi između 29/30. srpnja i 4/5. kolovoza 1941. godine? - svjedočanstva i kultura sjećanja", koji će biti objavljen iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙