FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu poslovni rezultati domaćih kompanija

ZAGREB, 30. srpnja 2012. (Hina) - S obzirom da su zadnji dani za objavu poslovnih rezultata kompanija, na Zagrebačkoj bi burzi danas kretanje indeksa moglo biti pod utjecajem tih rezultata, dok će obujam trgovanja vjerojatno ostati slab zbog ljetnog zatišja.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje porast Crobexa, a 4 stagnaciju.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,11 posto, na 1.691 bod, a Crobex10 0,16 posto, na 923 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 45 milijuna kuna, što je otprilike 4,5 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

Premda je sezona objave poslovnih rezultata kompanija bila u punome jeku, obujam trgovanja ostao je prošloga tjedna slab, te je vidljivo da su investitori suzdržani s obzirom na loše makroekonomsko okruženje.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 6,7 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,15 posto, na 203,64 kune.

HT je izvijestio o padu prihoda u prvom polugodištu za 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani te neto dobiti za 2,5 posto.

U nešto većem fokusu investitora u petak je bila dionica Ericssona Nikole Tesle, jer je kompanija izvijestila o odličnim poslovnim rezultatima koji su velikim dijelom pod utjecajem posla u Rusiji. Uz promet od 2,3 milijuna kuna, dionici Ericssona Nikole Tesle cijena je skočila 4,36 posto, na 1.102 kune.

„S obzirom da su zadnji dani za objavu poslovnih rezultata, kretanja na domaćem tržištu početkom ovoga tjedna uvelike će odražavati te rezultate“, ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala i Erste & Steiermaerkische banci.

Od likvidnijih izdanja, za danas je objavu poslovnih rezultata najavila Atlantic grupa.

„Budući da je ljetna sezona godišnjih odmora, očekujem zadržavanje prometa na postojećim razinama, do 10 milijuna kuna dnevno“, dodaje Špoljar.

Na inozemnim burzama, pak, indeksi su u pozitivnom području, pa je moguće da će se dio tog optimizma prenijeti i na domaće tržište, smatra Špoljar.

Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros porasle, nastavljajući uspon od kraja prošloga tjedna, jer se ulagači nadaju novim mjerama ECB-a za suzbijanje dužničke krize i labavljenju monetarne politike Feda.

Raspoloženje ulagača poboljšalo se od prošloga četvrtka kada je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi obećao da će učiniti sve što je potrebno kako bi eurozonu zaštitio od kolapsa.

Time je potaknuo nadu da će čelnici središnje banke na sjednici ovoga tjedna ponovno pokrenuti program kupnje državnih obveznica prezaduženih članica, kao što su Italija i Španjolska.

Ulagači se nadaju da bi i čelnici američke središnje banke Feda na sjednici ovoga tjedna mogli olabaviti monetarnu politiku, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙