FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 28. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LJUBLJANA - Bivši slovenski premijer Borut Pahor već je započeo originalnu i duhovitu kampanju kojom se biračima želi predstaviti kao najbolja opcija za novog predsjednika države na izborima koji se održavaju za tri i pol mjeseca. Pahorov izborni stožer na internetu je otvorio posebnu stranicu na kojoj objavljuje njegove izjave i fotografije prilikom posjeta različitim krajevima Slovenije, u kojima se predstavlja kao kandidat blizak ljudima koji je spreman prihvatiti se svakog posla. Na stranici i Twitteru su tako objavljeni materijali kako Pahor početkom tjedna u jednoj tvornici pomaže radnicama pri navlačenju čarapa na kalup, a u petak kako u narančastom kombinezonu zajedno s djelatnicima lokalnog poduzeća za ceste pomaže prilikom popravljanja udarnih rupa u okolici Dravograda. Pahorov izborni stožer koji, kao i cijelu kampanju vodi Alja Brglez, nekadašnja šefica kabineta bivšeg premijera i predsjednika Janeza Drnovšeka, uz fotografiju na kojoj Pahor polaže asfalt prema obližnjoj Austriji, objavio je da se bivši premijer tom prilikom dobro oznojio jer je vrući asfalt imao temperaturu od čak 165 stupnjeva Celzija. Kako su javili slovenski mediji, Pahor će u okviru svoje terenske predsjedničke kampanje ovih dana sudjelovati i u natjecanju potezanja konopca koji priređuju jedna slovenska i jedna hrvatska pogranična općina. Najavljujući okršaj, Pahor se našalio da želi pridonijeti pobjedi slovenske strane, ali da to neće biti slabo ni za Hrvatsku jer će je Slovenci konopcem povući prema Europskoj uniji, objavili su neki mediji koji prate njegovu kampanju. Službena kampanja za pete predsjedničke izbore u Sloveniji počinje inače tek mjesec dana prije izbora koji se održavaju 11. studenoga.

NEW YORK - Više od polovice Amerikanca glasovalo bi za predsjednika ateista, pokazalo je istraživanje instituta Gallup po kojem bi 54 posto glasača u SAD-u u Bijelu kuću poslalo ateista koji bi imao dobre kvalifikacije za posao. Radi se o do sada najvišem postotku glasača koji bi prihvatili ateista otkako je Gallup 1937. počeo postavljati to pitanje u svojim anketama. Tada još, međutim, nije utvrđivan točan postotak onih koji bi glasovali za ateista te prvi koristan podatak datira iz 1958. kada je samo 18 posto Amerikanca reklo da bi prihvatilo nevjernika za predsjednika. Ipak, iako tijekom 75 godina ankete pokazuju da je trend u porastu, treba napomenuti da je ateizam na dnu popisa obilježja koje Amerikanci smatraju poželjnim kod predsjednika. Nevjernici se na toj listi nalaze i iza homoseksualaca. Na vrhu popisa prihvatljivih karakteristika nalaze se žene kao i kandidati koji nisu bijelci, s obzirom da bi za takve kandidate bilo spremno glasovati 95 i 96 posto birača. "Pratimo jednu golemu promjenu tijekom vremena u odnosu na pitanje glasovanja za ateista", objasnila je analitičarka Karlyn Bowman. "Brojevi, međutim, podsjećaju i da je ovo duboko religiozna zemlja. To ne znači da svi idu na misu nedjeljom već da je Amerikancima prisutnost vjere u njihovim životima važna".

LONDON - Aukcijska kuća Christie's morat će vratiti svotu od 1,5 milijuna funti bogatom ruskom kolekcionaru umjetnina za umjetničku sliku koju je kupio prije nekoliko godina, a u međuvremenu se pokazalo da je riječ o krivotvorini, izvijestio je u Vrhovni sud u Londonu. Zaključeno je da sliku pod nazivom "Odaliska", koja prikazuje ženski akt, vjerojatno nije naslikao ruski umjetnik Boris Kustodijev, kojega često uspoređuju s engleskim slikarom L.S.Lowryjem. Sud je, na temelju mišljenja stručnjaka ocijenio da u Christie'su nisu namjerno previdjeli ovu činjenicu i da su dobro obavili svoj posao, no da unatoč tomu moraju vratiti svotu koju im je isplatila tvrtka Avrora Fine Arts Investment, a vodi je ruski biznismen Viktor Vekselbert. "Avrora će vratiti kupljeno djelo te traži povrat novca", objasnio je sudac, dodavši i kako je Kustodijev (1878. - 1927.) ruski slikar puno poznatiji u Rusiji nego u inozemstvu, zbog čega je moglo doći do pogrešne procjene. Vekselbergova tvrtka spomenutu je sliku kupila na aukciji u londonskom Christie'su još 2005. U katalogu je tada bilo navedeno da je autor B. Kustodijev te da je slika nastala 1919. No, Avrora je bila prisiljena poduzeti određene zakonske korake protiv Christie'sa nakon što su ruski stručnjaci za Kustodijevljeva djela izrazili sumnju da je riječ o originalnom djelu. Christie'sov stručnjak ranije je procijenio da je riječ o autentičnom djelu, ali ne i jednom od boljih radova tog ruskog umjetnika. Odvjetnici Christie'sa sud su nastojali uvjeriti da je Odaliska autentična te da se aukcijska kuća ne može kriviti ukoliko prodana slika nije remek djelo nekog umjetnika.

PITTSBURGH - Ženama koje prolaze kroz menopauzu slabi sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka, kao što je penjanje stepenicama ili nošenje teških predmeta, pokazala je američka studija. Pravi razlog tome se ne zna, ali se pretpostavlja da ima veze s povećanom tjelesnom težinom i depresijom, kažu stručnjaci čija je studija objavljena u znanstvenom časopisu Menopause. "Definitivno postoji veza između menopauze i tjelesnih ograničenja kod žena", rekla je Lisa Tseng, studentica medicine na sveučilištu u Pittsburgu koja je vodila istraživanje. Pojasnila je da ulogu u tome imaju fiziološke promjene vezane za menopauzu. Sastav ženskog tijela se mijenja na način da raste udio masti, a pada udio mišića. Osim toga, kako opada razina estrogena kosti postaju slabije. I muškarci s godinama gube mišićnu masu i snagu, ali su istraživanja pokazala da se snaga žena ubrzano smanjuje oko menopauze. Prema rezultatima ispitivanja i žene i muškarci gube mišićnu masu u prosjeku za 1 do 2 posto godišnje nakon što navrše 50 godina. Pokazuje se, međutim, da ako žene u postmenopauzi i stariji muškarci redovito bave nekom tjelesnom aktivnošću, tada se često njihovo fizičko i mentalno zdravlje poboljšava.

PRAG - Zoološki vrt u Pragu, čiji je gorila zaštitni znak, žali zbog slučajne smrti Tatua, petogodišnjeg mužjaka koji je pozornost šire javnosti privukao kao prvi mladunac gorile okoćen u zatočeništvu a snimka njegova dolaska na svijet u svibnju 2007. izravno se prenosila na internetu. "Ovo je najtužniji događaj u praškom zoološkom vrtu nakon katastrofalne poplave u kolovozu 2002. koja je uništila velik dio naše ustanove", rekao je direktor Miroslav Bobek. Životinja se slučajno objesila u petak ujutro igrajući se među užetima postavljenim u paviljonu. Čuvari su u to vrijeme bili na drugom kraju paviljona, dodao je direktor u priopćenju. Odmah su dotrčali ali nisu mogli pristupiti reanimaciji dok "šmrkom nisu udaljili druge članove čopora". Pokušaji oživljavanja nesretne životinje na koncu nisu uspjeli. "Ženka Kamba, najstarija u čoporu, nikako se nije htjela odvojiti od Tatua", piše u priopćenju praškog zoološkog vrta. Ta je ustanova poznata po svojim projektima za očuvanje te zaštićene vrste. Među inim, ima i internetsku stranicu na kojoj objavljuje novosti o gorilama diljem svijeta i pruža mogućnost uplate donacija putem tekstualnih poruka.

PARIZ - Moderna glazba je sve glasnija i posljednjih pedeset godina se razina zvuka sve više pojačava, prema objavljenim rezultatima istraživanja revije Scientific Reports, koje također ističe njenu progresivnu homogenizaciju. Analizu je provela Joan Serra iz španjolskog Nacionalnog vijeća za istraživanja, a preslušala je pola milijuna pjesama snimljenih između 1955. i 2010. godine. U svoje istraživanje ona je uključila različite glazbene žanrove - od rocka i popa, hip-hopa, metala i elektroničke glazbe. "Mogli smo ustanoviti koliko se pojačala zvukovna razina kod snimanja glazbe", kazala je Joan Serra te time potvrdila strahovanja brojnih roditelja čija djeca na slušalicama ili na zvučnicima slušaju glasnu glazbu. Joan Serra ističe da se analiza odnosila na razinu glasnoće snimanja glazbe, a ne slušanja. S druge strane, istraživanje je također pokazalo da se tijekom godina smanjivala različitost akorda i melodija. Joan Serra iz ovih podataka izvlači sljedeći "recept" za modernizaciju stare melodije: treba više koristiti promjene akorda, koristiti više instrumenata i snimati na nižoj razini glasnoće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙