FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: zbog gužvi u zatvorima razmišlja se o uvođenju kućnog zatvora

LJUBLJANA, 27. srpnja 2012.(Hina) - Prenapučenost slovenskih zatvora posljedica je ekonomske krize, odgovor je slovenske zatvorske uprave na upozorenja glavnog državnog revizora Igora Šoltesa da su slovenski zatvori prenatrpani u odnosu na europske standarde jer je u nekim sobama i po osam zatvorenika.

Reagirajući na navode iz revizije poslovanja zatvorske uprave u zadnjih 6 godina u kojoj se navodi da je u zadnjih dvadeset godina kapacitet zatvora neznatno povećan, a broj onih koji su u njima povećan za preko 50 posto, državna zatvorska uprava i ministarstvo pravosuđa naveli su u petak da je to dijelom posljedica ekonomske krize jer su zadnjih godina zbog proračunskih teškoća investicije smanjivane, pa i gradnja dvaju novih objekata u središnjem zatvoru Dob.

"Prenapučenost zatvora posljedica je brzog rasta broja zatvorenika, a to sustavno pitanje može biti riješeno samo suradnjom različitih državnih organa i jasnom strategijom vlade", navelo je u priopćenju ministarstvo pravosuđa.

Kako se navodi, u slovenskim je zatvorima trenutno preko 170 ljudi više nego što bi ih prema europskim standardima za pritvorene osobe trebalo biti, a posebno je velika gužva u zatvorima u Ljubljani i Mariboru.

Zbog manjka proračunskih sredstava vlada zato, uz uvažavanje preporuka Vijeća Europe, kao prioritet vidi traženje alternativnih oblika zatvaranja, na primjer kućni pritvor, što u praksi još nije realizirano, navode u ministarstvu pravosuđa, te dodaju da je planiranje novih zatvorskih kapaciteta vrlo teško u vrijeme krize i recesije jer im je stavka za ulaganja višekratno snižavana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙