FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 27. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

PARIZ

Uoči otvorenja Olimpijskih igara u Londonu u petak, francuski sportski dnevni list L'Equipe u četvrtak je objavio najveće izdanje ikad i formatom postao najveći list na svijetu, što je potvrdila i Guinnessovu knjiga rekorda. Udvostručenim dimenzijama (56x80 centimetara), taj poznati francuski sportski dnevnik počastio je specijalno izdanje posvećeno Olimpijskim igrama u Londonu, uz poster francuskog judo majstora Teddyja Rinera u prirodnoj veličini (2.03 metra). "L'Equipe je uvijek slavio dostignuća sportaša, njihove rekorde i podvige. Ovim kolekcionarskim brojem uoči OI redakcija L'Equipea na svoj način proslavlja početak Olimpijskih igara 2012.", kaže se u uvodniku posebnog izdanja . List također donosi i potpuni popis olimpijskih medalja koje su osvojili francuski sportaši od početka modernih Olimpijskih igara 1896. godine.

BUENOS AIRES

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez u srijedu je predstavila novčanicu s likom Evite Peron, čime je počela proslava 60. godišnjice smrti te slavne prve dame. Novčanica se zasniva na nacrtu za novčanicu od pet pesosa koja je trebala biti izdana na vrhuncu Evitine slave, kad je umrla od raka. Taj je nacrt nestao u državnome udaru kojim je smijenjen Evitin muž, nekadašnji predsjednik Juan Peron. "To je posveta koju ne dugujemo samo njoj, već i sebi", rekla je Fernandez, članica peronističke stranke, koja Argentinom dominira od kraja četrdesetih. "Nije ona bila savršena, nije bila svetica. Naprotiv... Bila je obična žena s golemom srećom da nađe svoje mjesto uz muža i uz naciju", rekla je i izrazila želju da Evitine novčanice s vremenom zamijene sadašnjih 100 pesosa s likom kontroverznog nekadašnjeg predsjednika Julia Roce. Nova novčanica vrijedi za plaćanje, ali zasad se ne zna koliko će ih biti otisnuto niti kad će ući u optjecaj.

KIJEV

Aktivistica ukrajinskog pokreta Femen bacila se golih grudi na partijarha ruske pravoslavne crkve Kirila po njegovu izlasku iz zrakoplova u kijevskoj zračnoj luci, prosvjedujući tako protiv njegova posjeta Ukrajini, prikazala je jedna ukrajinska TV postaja. Na snimci se vidi mlada žena koja, odjevena samo u traperice i s natpisom "Kill Kiril" (Ubijte Kirila) na golim leđima, trči aerodromskom stazom prema patrijarhu i viče "Van". Zaustavili su je jedan svećenik i Kirilov tjelesni čuvar netom prije nego što je stigla do patrijarha, koji nije reagirao na incident. Femen na svom blogu optužuje patrijarha da želi povećati utjecaj Rusije u Ukrajini i ukazuje na aferu ilegalnog uhićenja aktivistica protiv Putina u Moskvi. Tri članice ruske punk rock skupine "Pussy Riot" uhićene su i već su gotovo pet mjeseci u pritvoru nakon što su se koncem veljače u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, glavnom hramu ruske pravoslavne crkve, maskirane popele na oltar i izvele glazbenu "punk molitvu" pod nazivom "Marijo, majko Božja, otjeraj Putina". Prijeti im sedmogodišnja kazna zatvora zbog "huliganizma". U petak je jedan moskovski sud odredio njihovo zadržavanje u zatvoru do siječnja 2013. Više poznatih osoba im je posljednjih dana pružilo potporu i tražilo njihovo oslobađanje, poput britanskog pjevača Stinga u poruci koju je u srijedu uoči njegova koncerta u Moskvi objavila organizacija Amnesty International. Pjevač američke rock skupine Red Hot Chili Peppers Anthony Kiedis je na koncertima u Sankt Petersburgu i Moskvi krajem prošlog tjedna nastupao u majici s natpisom "Pussy Riot".

TOKIO

Japanke prvi put nakon četvrt stoljeća više ne drže rekord dugovječnosti, nakon prošlogodišnjeg potresa i cunamija koji su razorili sjeveroistok zemlje, objavilo je u četvrtak japansko ministarstvo zdravstva. Prosječni životni vijek Japanki je 2011. pao na 85,9 godina, prema 86,3 godine u 2010., što je drugi uzastopni pad na godišnjoj razini, nakon rekorda od prosječnih 86,44 godina 2009. Nakon što su Japanke još od od 1985. bile najdugovječnije na svijetu, sad su ispred njih Hongkonžanke (86,7 godina). No i dalje su dugovječnije od Španjolki ( 84,9 godina) i Francuskinja (84,8 godina), napominje ministarstvo na temelju podataka UN-a. "Samo na temelju 2011. ne može se reći da se životni vijek Japanki smanjuje, jer su potres i cunami bili izvanredne situacije", relativizirao je jedan dužnosnik ministarstva. U potresu magnitude 9 koji je izazvao golemi tsunami, 11. ožujka 2011. poginulo je i nestalo 19.000 ljudi u regiji Tohoku.

LJUBLJANA

Slovenska policija priopćila je u četvrtak da će ispitati amatersku video-snimku, objavljenu na jednom portalu, koja navodno dokazuje da je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković prošlog tjedna autocestom iz Kopra prema Ljubljani na nekim dionicama vozio svoj mercedes brzinom od 200 kilometara na sat. Budući da se za utvrđivanje prekoračenja propisane brzine u prometu u službenom postupku ne mogu koristiti snimke napravljene amaterskom kamerom iz drugih vozila koji s prekršiteljima voze paralelno, nego samo službeni i ovjereni radari ili snimke državne agencije za autoceste, Jankoviću ne prijeti kazna za prebrzu vožnju, nego će se pokušati utvrditi je li prilikom vožnje kršio neke druge propise, poput propisane udaljenosti od drugih vozila ili prelaska iz jedne prometne trake u drugu bez korištenja pokazivača smjera, pojasnila je policija u priopćenju, navevši da o predmetu još prikuplja informacije. Snimku prebrzog mercedesa na autocesti Koper - Ljubljana, u kojemu je navodno bio Janković sa suprugom Marijom, objavio je internetski tabloid "Požar report", tražeći da se slučaj ispita. Janković je predsjednik stranke Pozitivna Slovenija (PS), s kojom nakon pobjede na lanjskim parlamentarnim izborima nije uspio sastaviti vladajuću koaliciju, pa se nakon novih izbora za gradsku vlast u Ljubljani vratio na gradonačelnički položaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙