FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Supruga Boa Xilaia osumnjičena za ubojstvo

PEKING, 26. srpnja 2012. (Hina) - Gospođa Gu i Zhang Xiaojun, sobar u kući Boa Xilaia, "nedavno" su optuženi na kineskom sudu, objavila je agencija Xinhua bez drugih pojedinosti, a u četvrtak prenosi britanski Telegraph.

Xinhua je objavila da postoje "nepobitni i znatni" dokazi da su oni otrovali Neila Heywooda, britanskog poslovnog čovjeka koji je radio s Boom i njegovom ženom.

"Istraga je pokazala da su se Bo Gu Kailai, jedna od optuženih, i njezin sin Bo Guaguao, sukobili s britanskim državljaninom Neilom Heywoodom zbog nekih ekonomskih interesa", piše Xinhua.

"U strahu da bi Neil Heywood mogao biti prijetnja osobnoj sigurnosti njezina sina, Bo Gu Kailai je, zajedno s drugim optuženikom Zhangom Xiaojunom, otrovala i ubila Neila Heywooda".

Ne zna se mnogo o naravi Heywoodova odnosa s Boom Guaguaom, ali čini se da mu je pomogao pri upisu na Harrow, ekskluzivnu školu koju je i Heywood pohađao. Mlađi je Bo nedavno diplomirao na Harvardu.

Heywoodova smrt u hotelskoj sobi u studenome prošle godine isprva je pripisana pretjeranoj konzumaciji alkohola.

Gu i Zhang ispitani su i sudit će im se na sudu u istočnokineskome gradu Hefeiju, a "datum tek treba odrediti", javila je agencija Xinhua.

Bude li osuđena, Gu bi mogla dobiti smrtnu kaznu, iako se kod slavnih osoba takva kazna najčešće preinači u zatvorsku.

Gu (53) ugledna je međunarodna odvjetnica i slavna književnica. Prva je kineska odvjetnica, kako navodi Wikipedia, koja je dobila građansku parnicu u Sjedinjenim Državama. U procesu u Mobileu u Alabami zastupala je nekoliko tvrtki iz područja Daliana. Autorica je i nekoliko knjiga.

Skandal je isplivao u veljači i uzdrmao najviše razine vlasti u Kini. Zato je Bo Xilai smijenjen s mjesta čelnika komunističke partije u gradu-pokrajini Chongqingu.

Analitičari kažu kako su se duboke podjele u komunističkoj partiji razotkrile uoči važnog kongresa ove jeseni. Svakih deset godina mijenja se čelništvo, a Li Datong, nekadašnji urednik državnog dnevnika China Youth, koji je smijenjen jer je izvještavao o osjetljivim temama, kaže da će kineski čelnici dati sve od sebe da se sva pitanja riješe prije kongresa.

"Cijelu tu stvar treba riješiti prije 18. kongresa partije. Sve treba riješiti, i Boa Xilaija i Gu Kailai, sve", rekao je. "Ne smiju taj problem ostaviti idućem vodstvu. To treba obaviti sada".

Po njegovim riječima, slučaj je izbio na vidjelo jer je Wang Lijun, visoki dužnosnik u Chongqingu otišao u američki konzulat na jugu Kine i iznio svoje sumnje u vezi s Boom i njegovom obitelji.

"Nitko ne bi znao za taj slučaj bez Wanga Lijuna. Ljudi ne bi znali, partija ne bi znala. Eto zašto je to eksplodiralo", rekao je. "Ovaj put (partija) to nije mogla zataškati. Bilo je preveliko da se zataška".

Bo je sin uglednog komunističkog revolucionara, a zbog neugodnosti koje je njegova obitelj priskrbila partiji stavljen je u kućni pritvor i protiv njega se vodi istraga zbog korupcije. Smijenjen je sa svih stranačkih dužnosti, ali nije izbačen iz partije, piše Telegraph na svojoj internetskoj stranici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙