FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Balet "Božanstvena komedija" na Revelinu

DUBROVNIK, 25. srpnja 2012. (Hina) - Balet uglednoga rumunjskog koreografa Edwarda Cluga "Božanstvena komedija", osmišljen prema Danteovu remek-djelu u koprodukciji beogradskoga Bitef teatra i Festivala grada teatra iz Budve, bit će izveden na 63. dubrovačkim ljetnim igrama sutra na Revelinu.

Gostovanje "Božanstvene komedije" rezultat je suradnje Festivala grada teatra iz Budve i Dubrovačkih ljetnih igara u sklopu koje je u Budvi 12. srpnja gostovala lanjska dubrovačka premijera komedija "Kate Kapuralica".

Rumunjski baletan i koreograf Edward Clug autor je mnogih uspješnih projekata i dobitnik međunarodnih nagrada, među kojima se ističu one s baletnih natjecanja u Varni, u Moskvi, Nagoji i Hanoveru. Od 2003. umjetnički je ravnatelj baleta Slovenskoga narodnog gledališča u Mariboru. Dva je puta sudjelovao na Dubrovačkim ljetnim igrama - 1999. s predstavom "Tango" te s baletom "One – Bachelorette" 2000. godine.

Kako su u obavijesti naveli iz ureda za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara, inspiraciju za svoj balet, koji od premijere 2011. u Budvi oduševljava publiku, Clug je pronašao u tri različite razine stanja duše koje Dante prikazuje u "Božanstvenoj komediji", pokušavajući stvoriti dijalog i interakciju između realnoga i nadrealnog, smještajući osam plesača u neobične situacije u tri razine iz tog djela (Pakao, Čistilište, Raj).

Avangardno kazalište Bitef teatar osnovano je radi otkrivanja nove kazališne tendencije te davanja prostora umjetnicima čiji je rad pomak iz tradicionalnih granica scenskog izraza, a njegova plesna skupina "Bitef Dance Company" osnovana je kako bi promicala suvremeni ples u Srbiji, regiji i na europskoj plesnoj sceni. Nedavno je ostvarila suradnju s čuvenom plesnom skupinom "Random Dance Company" iz Londona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙