FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: Jedriličari danas stižu u Weymouth

WEYMOUTH/ZAGREB, 23. srpnja 2012. (Hina) - Veći dio hrvatske jedriličarske reprezentacije stiže danas u Weymouth, gdje će se na Olimpijskim igrama voditi borba za odličje, a gdje bi hrvatsko jedrenje trebalo konačno uzeti povijesnu, prvu olimpijsku medalju.Tina Mihelić i braća Lovrović su već došli u Weymouth, a kao posljednji, 25. srpnja, stižu Šime Fantela i Igor Marenić.

Prije četiri godine hrvatski jedriličari su nastupili na OI u Pekingu s tada rekordnih deset sportaša u sedam klasa, ali vrlo mlada reprezentacija, mahom u ranim dvadesetim, kojima je Kina bila prvo olimpijsko iskustvo, nisu uspjeli doći do odličja. U nekim smo disciplinama nastupali prvi put u povijesti hrvatskog jedrenja i sami plasman bio je ogroman uspjeh, dok smo u našim tradicionalnim disciplinama ostvarili neke od najboljih rezultata ikad.

Četiri godine kasnije na Olimpijske igre Hrvatska dolazi kao jedna od najmoćnijih reprezentacija svijeta, s 12 sportaša u osam disciplina, od 16 mogućih u deset disciplina, a među njima sportaši koji su ostvarili povijesne uspjehe. Od Pekinga su naši jedrililičari uzeli prvo seniorsko svjetsku medalju, a potom još pet na SP-ima, imamo prvo odličje u ženskom jedrenju i ukupno 12 europskih medalja. Sve to osvojili su u ove četiri godine momci i cure koji će jedriti pod hrvatskom trobojnicom u akvatoriju Weymoutha i Portlanda. Ovoga proljeća osvojene su tri odličja -Tonči Stipanović je svjetski viceprvak u Laseru, Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su svjetsku broncu, a Ivan Kljaković Gašpić europsku broncu. Upravo se ta naša četiri "mušketira" se u službenom vodiču olimpijske regate navode kao oni koji bi mogli do odličja.

Po drugi put zaredom na OI jedre Šime Fantela i Igor Marenić, Ivan Kljaković Gašpić, Pavle Kostov i Petar Cupać, Luka Mratović, te Marin Lovrović, ovoga puta u paru s bratom Danom. Weymouth 2012. bit će prvo olimpijsko iskustvo za Tončija Stipanovića, Tinu Mihelić, Dana Lovrovića, Eniu Ninčević i Romanu Župan.

Zasad su u Weymouthu Tina Mihelić i braća Lovrović, dani im prolaze u pripremama i treninzima, a brodovi su već brendirani znakovljem Igara. Najveći dio hrvatske reprezentacije stiže večeras, u velikoj skupini hrvatskih sportaša koja je danas imala i službeni ispraćaj u Zagrebu. Posljednji 25. srpnja stižu Šime Fantela i Igor Marenić, a prvi je na poprište olimpijske regate stigao vođa reprezentacije i zamjenik šefa misije Marko Mišura, koji je u Weymouthu već deset dana.

"Smjestili smo se u olimpijskom selu, imamo dvije kuće, sve je kako treba, tako da smo s tim dijelom zadovoljni. Naša delegacija zajedno s logistikom ukupno broji 30 osoba, od kojih je jedan dio smješten izvan sela. Cijela logistika je već ovdje, ispitali su teren i sve je spremno za dolazak sportaša. Na dnevnoj bazi dobivamo zaista mnoštvo informacija od organizatora, no rekao bih da je sve u nekom uobičajenom olimpijskom ritmu", kazao je Marko Mišura.

Prvi dan natjecanja je 29. srpnja, prva finala su na rasporedu 5. kolovoza.

Sve discipline ne startaju istovremeno. Regatu će otvoriti klase Zvijezda i Finn 29. srpnja, 30. srpnja startaju Laseri i Radiali, 31. srpnja na moru će im se pridružiti 49eri i daskaši, 2. kolovoza prvi je dan natjecanja za muške posade u klasi 470, a 3. kolovoza startaju ženske posade klase 470.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙