FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI: PREDSJEDNICI MOO-A (1) - DEMETRIUS VIKELAS

ZAGREB, 21. srpnja 2012. (Hina) - Objavljujemo osnovne podatke iz životopisa osmorice predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (prema podacima MOO-a).

Prvi predsjednik MOO-a bio je Grk Demetrius Vikelas (od 1894. do 1896.). Rođen je 15. veljače 1835. u Sirosu, na Cikladskim otocima. Učio je strane jezike i studirao. U krugu intelektualaca u Ateni, Londonu i Parizu nazivali su ga "vječitim studentom", ali u pozitivnom smislu. Studirao je botaniku, arhitekturu, povijest Grčke i filozofiju, bavio se novinarstvom, pisao knjige kojima je veličao helenizam, te knjige o reformi školstva, upravi i trgovini u tadašnjoj Grčkoj.

Na Osnivačkom kongresu MOO-a u Parizu u lipnju 1894. Demetrius Vikelas bio je predstavnik Grčke. Pierrea de Coubertina već je poznavao jer se s njime često susretao u pariškom društvu naprednih ljudi, ponajprije sklonih reformi školstva i ideji olimpizma. Budući da je znao koliki ugled Demetrius Vikelas uživa u Grčkoj, gdje će se održati prve Igre, Pierre de Coubertin ga je predložio za prvog predsjednika MOO-a, a on je ostao na dužnosti glavnog tajnika.

Demetrius Vikelas nije imao neposredne veze sa sportom, ali mu je zamisao o obnovi olimpijskih igara bila dovoljan poticaj da prihvati tu dužnost. Iz Pariza se vratio u Atenu i odmah se prihvatio posla, a presudan je bio njegov utjecaj na članove tadašnje vlade. Zaslužan je što je za predsjednika Organizacijskog odbora I. olimpijskih igara u Ateni godine 1896. izabran prijestolonasljednik princ Konstantin, predstavnik mlade, izobražene, europski orijentirane generacije.

Nakon I. olimpijskih igara 1896., kada je Pierre de Coubertin izabran za drugog predsjednika MOO-a budući da je, po pravilu, predsjednik bio iz zemlje koja je domaćin sljedećih OI, a to je bio Pariz 1900., Demetrius Vikelas nastavio je reforme osnovnog školstva, te otvarati dječje vrtiće diljem Grčke.

Umro je u Ateni 20. srpnja 1908.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙