FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bevanda: Članstvo BiH u NATO-u strateško opredjeljenje

SARAJEVO, 20. srpnja 2012.(Hina) - Punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u ostaje strateško opredjeljenje te zemlje, potvrdio je u petak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji se u Sarajevu sastao sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Alexanderom Vershbowom.

Visokog dužnosnika NATO-a primili su i članovi Predsjedništva BiH.

Kako je priopćeno nakon sastanka Bevande iVershbowa, predsjedatelj Vijeća ministara BiH je zamjeniku glavnog tajnika NATO-a prenio ocjenu kako je članstvo BiH u NATO-u za tu zemlju jamstvo političke i gospodarske stabilnosti. Ocjenjeno je i kako bi to doprinijelo daljem jačanju stabilnosti u regiji.

BiH je još uvijek samo članica NATO-ova programa "Partnerstvo za mir" (PfP), no njeni vojnici sudjeluju u vojnim operacijama Saveza poput one u Afganistanu.

NATO je odobrio BiH Akcijski plan za članstvo (MAP), no uz uvjet da se prije njegove provedbe riješi status nepokretne imovine koju oružane snage BiH trebaju za svoje funkcioniranje. Riječ je uglavnom o vojarnama i vojnim skladištima te poligonima koji su bili u vlasništvu bive JNA, a do danas nije riješeno pitanje njihove uknjižbe.

Bevanda i Vershbow razgovarali su i tom pitanju, a predsjedatelj Vijeća ministara BiH je istaknuo kako je politički dogovor o njegovu rješavanju postignut pa ga je potrebno još tehnički provesti.

Vershbow je također ocijenio kako je ulazak BiH u NATO "od vitalnog značenja" za stabilnost i te države kao i regije. Prenio je kako i NATO očekuje da BiH što prije riješi pitanje uknjižbe vojne imovine ne bi li se mogao aktivirati MAP za tu zemlju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙