FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki Moon pohvalno o regionalnom angažmanu Slovenije

LJUBLJANA, 20. srpnja 2012.(Hina) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon u petak ujutro se, na početku svoje turneje po državama jugoistočne Europe, u Ljubljani sastao s premijerom Janezom Jašom i predsjednikom Danilom Tuerkom, a u parlamentu se zastupnicima zahvalio za aktivnu ulogu njihove države u međunarodnoj zajednici, osobito u jačanju regionalnog mira i stabilnosti.

Osim s predsjednikom države i predsjednikom vlade Ban Ki Moon se sastao i s predsjednikom parlamenta Gregorom Virantom koji je, pozdravljajući glavnog tajnika u parlamentu, rekao da je primanje Slovenije u UN 22. svibnja 1992. godine, kada je u svjetsku organizaciju kao punopravna članica primljena istodobno kad i Hrvatska i BiH, bilo kruna procesa državnog osamostaljivanja vezanog za raspad bivše SFRJ te da je članstvo u UN-u dalo maloj Sloveniji dodatni poticaj i mogućnost aktivnog sudjelovanja na međunarodnoj sceni iako se u to vrijeme radilo o članici sa slabo izgrađenim identitetom.

U svom obraćanju zastupnicima slovenskog parlamenta i članovima diplomatskog kora akreditiranog u Ljubljani, Ban Ki Moon zahvalio je Sloveniji na njenoj ulozi u mirovnim i humanitarnim djelatnostima međunarodne organizacije, posebno u izgradnji mira i stabilnosti u regiji, odnosno na području bivše Jugoslavije.

Prisjećajući se svojih ranijih posjeta Ljubljani, Ban je rekao da ga ljubljansko Tromostovje, tri mosta koja povezuju stari i novi dio grada, podsjeća simbolički na ulogu Slovenije koju je imala i ima u regiji. Jedan most po njegovim bi riječima mogao simbolizirati premošćivanje jugoslavenske prošlosti Slovenije i njene europske budućnosti, dok ostala dva mogu simbolizirati povezivanje država u regiji s njihovom europskom budućnošću, koje je Slovenija već doživjela 2004. kada je kao prva država iz nekadašnje SFRJ postala članicom Europske unije, dok bi treći mogao simbolizirati vezu regije i Europe s međunarodnom zajednicom i svijetom na globalnoj razini.

Ban Ki Moon rekao je da je zahvalan Sloveniji na njenoj ulozi koju je imala i koju i dalje ima kada je riječ o stabilizaciji i miru u regiji koja je pretrpjela mnoge nedaće uslijed ratnih zbivanja uz raspad nekadašnje Jugoslavije.

Slovenija je, po njegovim riječima, prilikom raspada SFRJ i nastanka novih suverenih država zbog njena specifičnog geopolitičkog položaja imala sreću da ratom nije bila toliko pogođena, ali je preuzela odgovornost i angažirala se tijekom ratnih i poratnih godina na smještaju izbjeglica iz država zahvaćenih ratom, prikupljanju sredstava za razminiranje, približavanju susjednih država u regiji europskim integracijama, a sudjeluje i u važnim mirovnim misijama u svijetu, rekao je Ban Ki Moon, istaknuvši posebno sudjelovanje Slovenije u misijama u BiH i na Kosovu.

Pri tome je istaknuo da je za trajnu stabilizaciju u regiji potrebno ukloniti "zadnje ostatke rata" kako bi regija mogla napredovati prema europskim integracijama i djelatnom angažmanu u međunarodnoj zajednici.

Nakon završetka službenog posjeta Sloveniji, u kojoj je kao glavni tajnik UN-a bio prvi put 2008. godine, u vrijeme kad je Slovenija predsjedavala EU-om, Ban Ki moon nastavlja turneju po regiji posjetom Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙