FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO osniva četiri regionalna ureda

ZAGREB, 18. srpnja 2012. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas je izmijenilo Statut HZZO-a pa će odsad djelovati kroz četiri regionalna ureda u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Predsjednik Upravnog vijeća dr. Marijan Cesarik izvijestio je da će svaki od četiri regionalna ureda obavljati poslove zdravstvene zaštite, nadzora i kontrole nad ugovornim partnerima, međunarodnu suradnju, knjigovodstvene i financijske poslove plaćanja računa, te pravne poslove i zastupanje.

"Svaki ured imat će nadležnost nad područnim službama u sklopu svoje regije čime će se ostvariti bolja organizacija, a voditelj pojedinog ureda dolazit će na sastanke s ravnateljem HZZO-a i na taj način bit će bolja dostupnost i kontrola", rekao je Cesarik ocijenivši da će se time izjednačiti i sva prava pacijenata.

Naglasio je da za sada to ne znači smanjenje broja djelatnika HZZO-a već samo funkcionalniju organizaciju tog Zavoda napomenuvši da je u njemu trenutno 2380 zaposlenih.

Donesena je i odluka da će HZZO provoditi postupke zajedničke nabave električne energije, fiksne i mobilne telefonije, interneta i uredskog materijala za 22 javne ustanove (kliničke bolničke centre, opće bolnice i Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Ravnatelj HZZO-a dr. Siniša Varga naglasio je da se ovakvom zajedničkom nabavom planiraju uštede od 15 do 30 posto, a tim bi se novcem mogle skratiti liste čekanja.

Govoreći o odazivu županijskih bolnica zajedničkoj javnoj nabavi, a koju je pokrenulo Ministarsvo zdravlja, Cesarik je rekao da im se do sada odazvalo 22 županijske bolnice i jedan dom zdravlja.

Varga je istaknuo važnom odluku Upravnog vijeća o provođenju pilot projekta grupne prakse u djelatnosti opće medicine u Varaždinskoj županiji kojom će tri liječnička tima organizirana u grupnu praksu imati veću mogućnost pružanja zdravstvene zaštite i pojačane skrbi pacijenata.

Napomenuo je da će se s pilot projektom započeti s 1. kolovozom, a trajat će do kraja rujna, da bi se s novim ugovornim razdobljem krenulo od 1. siječnja 2013.

Ovakva grupna praksa omogućit će 14-satnu dostupnost zdravstvene zaštite za pacijenta (7–21 sat) kao i dostupnost stručne podrške pacijentu telefonom, dostupnost doktora za kućne posjete, dostupnost skrbi pacijenta u vrijeme godišnjih odmora ili u odsutnosti izabranog doktora.

Omogućit će se i reorganizacija aktivnosti medicinskih sestara, naručivanje pacijenata i usmjeravanje pacijenata po hitnosti, a bit će dostupnija i potrebna dokumentacija pacijenata svim doktorima koji provode grupnu praksu.

Varga je kazao kako će se od 1. kolovoza u laboratorijima primarne zdravstvene zaštite provoditi dva nova dijagnostička postupka, HbA1c - pretraga za praćenje protokola oboljelih od šećernih bolesti, te CRP – pretraga za rano otkrivanje upalnih procesa u organizmu.

Na sjednici je usvojena odluka da se na popis ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a, uvrste nova istovrsna pomagala iz područja ortoza, šećerne bolesti, disanja, očna i tiflotehnička pomagala te slušna i surdotehnička.

Osnovano je i novo tijelo HZZO-a, Vijeće za razvoj, čiji će zadatak biti unapređenje rada i uvođenje tehnoloških novina u redovnom provođenju poslova, te briga o razvojnim projektima HZZO-a, a donešen je i strateški plan povećanja efikasnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙