FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Američka glumica Celeste Holm umrla je u 95. godini u svojem domu u New Yorku, objavili su u nedjelju mediji i obitelj. Glumica je 1947. osvojila Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Elije Kazana "Džentlemenski sporazum", melodrami o antisemitizmu u američkom društvu, nagrađenoj Oscarom i za najbolji film i najbolju režiju. Glumila je i u "Visokom društvu" iz 1956. pored Binga Crosbyja, Franka Sinatre i Grace Kelly. Hospitalizirana je prije tjedan dana, izjavila je njezina nećakinja Amy Philipps, citirana na CNN-u. "Umrla je mirno u svojem domu okružena suprugom, prijateljima i djecom", kazala je ona. Još je dvaput nominirana za Oscara za najbolju sporednu ulogu i to u "Pridružite se stadu" 1950. i "Sve o Evi", gdje je glumila pored Bette Davis, 1951.

DUBAI

Iranska policija zatvorila je nekoliko desetaka restorana i kafića tijekom vikenda, ponovno se boreći protiv onoga što država smatra "nemoralnim", te ponašanjem koje je u suprotnosti s islamskim načinom života, izvijestili su u nedjelju iranski mediji. Policajci su u subotu upali u 87 kafića i restorana u središtu Teherana uhitivši pritom sve žene koje su prekršile islamski kodeks odijevanja, prenijela je Iranska studentska novinska agencija (Isna). "Mjesta su zatvorena jer njihovi posjetitelji nisu poštovali islamske vrijednosti, a vlasnici kafića i restorana dopustili su ženama da puše nargile. Neka mjesta nisu posjedovala odgovarajuće dozvole", stoji u priopćenju teheranske policije, a prenosi Isna. Šef teheranske policije Alireza Mehrabi je izjavio kako je pretres kafića i restorana dio plana koji bi trebao omogućiti sigurnost "u susjedstvu" te da će se nastaviti provoditi i u ostalim četvrtima Teherana.

NEW YORK

Američki filmski redatelj Spike Lee otkrio je da je pri kraju s montiranjem dokumentarca o glazbenoj pop ikoni Michaelu Jacksonu povodom obilježavanja 25. obljetnice od izlaska Jacksonova albuma "Bad", jednog od najprodavanijih albuma svih vremena, prenosi britanski BBC. Materijali koje donosi "prava su škrinja s blagom", napominje redatelj. "Dokumentarac sadrži neke nikad viđene materijale, stvari koje je Michael sam snimao i snimke snimane 'iza scene'", kazao je. Film će biti objavljen kasnije ove godine a donosi priču o snimanju Jacksonovog sedmog studijskog albuma iz 1987., svjetskoj turneji koja je uslijedila, te uz njega vezane kratke filmske glazbene spotove, među kojima i promotivni video za naslovnu pjesmu u režiji Martina Scorsesea u kojemu glumi Wesley Snipes.

PARIZ

Francuska stranka krajnje desnice Nacionalni front tužit će Madonnu jer je na pariškom koncertu u subotu prikazala snimku stranačke čelnice Marine Le Pen sa svastikom na licu, objavio je u nedjelju jedan stranački dužnosnik. Taj video prikazan na velikom ekranu već je upotrebljen i na drugim koncertima američke pjevačice, a prikazuje Madonnino lice kako se stapa s drugim javnim ličnostima, poput pape Benedikta XVI. i bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Lice Marine Le Pen pojavljuje se na nekoliko sekunda, nakratko je na njemu fašistički simbol, a zatim slijedi muško lice koje podsjeća na Adolfa Hitlera. "Privatna tužba za uvredu bit će podnesena idući tjedan", rekao je Florian Philippot, potpredsjednik Nacionalnog fronta.

WASHINGTON

Izvršni direktor jedne američke tehnološke tvrtke svojim zaposlenicima nudi 7,5 tisuća dolara da odu na "plaćeni, plaćeni dopust", pod uvjetom da za to vrijeme uopće ne misle na posao, prenosi američki ABC news. Bart Lorang, "možda najbolji šef na svijetu" i izvršni direktor tvrtke FullContact API iz Denvera, smatra kako je na izrazito konkurentnom IT tržištu važno svoje zaposlenike "držati zadovoljnima i svježima". Zato im nudi 7,5 tisuća dolara kako bi otišli na pravi plaćeni dopust. No, postoje neka pravila. "Kao prvo, da bi dobili novac moraju doista otići na odmor", pojašnjava Lorang. "Kao drugo, moraju se posve isključiti iz posla, što znači da nema telefoniranja, slanja e-mailova, niti twittanja - nema apsolutno nikakvog rada".

LONDON

Bruce Springsteen je morao u subotu navečer u tišini otići s pozornice u londonskome Hyde Parku jer mu je organizator isključio mikrofon, piše Guardian. U Hyde Parku vrijedi odredba o zabrani buke nakon 22 sata, a Springsteenov je koncert već trajao pola sata dulje nego što je smio kad su gradske vlasti odlučile djelovati. Springsteen je na festivalu Hard Rock Calling u duetu s Paulom McCartneyem upravo bio izveo pjesmu Beatlesa I Saw Her Standing There i Twist and Shout kojom završava koncert, ali kad su Boss i Sir Paul htjeli zahvaliti publici, mikrofoni su im isključeni. Springsteen je poznat po dugačkim koncertima i dotad je već svirao više od tri sata, plesao s djevojkama iz publike i ispunjavao glazbene želje. Jedan je obožavatelj na transparentu napisao na koliko je već koncerata, među ostalima i u Parizu i u Madridu, tražio razmjerno nepoznatu pjesmu Take 'Em As They Come. Kad ga je Springsteen ugledao, zahvalio mu je na "velikoj investiciji" i rekao: "Večeras, prijatelju, imaš sreću. Čut ćeš tu prokletu stvar".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙