FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 14. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW DELHI

Seosko vijeće na sjeveru Indije zabranilo je brak iz ljubavi i odlučilo da žene mlađe od 40 godina nemaju pravo same ići u trgovinu niti koristiti mobitele izvan kuće, piše tisak u petak. Policija je zadužena da istraži te radikalne mjere ponašanja koje bi trebale usvojiti žene većinski muslimanskog sela Asare u Uttar Pradeshu, javlja novinska agencija Press Trust of India. Indijski ministar unutarnjih poslova P. Chidambaram osudio je u petak te mjere kojima, kako je rekao, nije "mjesto" u demokratskom društvu. Mjere poduzete u selu Asari osudile su udruge za zaštitu ženskih prava. Predstavnici seoskog vijeća opravdali su svoje propise željom da zaštite žene od "loših elemenata" u društvu. "Brak iz ljubavi", suprotno od dogovorenog braka, "škodi ugledu" obitelji i "sramota je za društvo", smatraju oni.

LONDON

Kazalište Rose u Londonu, prvo elizabetansko kazalište Banksidea čiji su dobro očuvani ostaci otkriveni prije nešto više od 20 godina prilikom rutinske provjere tla kod gradnje jedne uredske zgrade, uskoro će biti ponovno sagrađeno kao izvedbeni i muzejski prostor, prenosi britanski The Telegraph. Kazalište u kojemu su svoju prvu izvedbu imale brojne drame velikih britanskih dramatičara Williama Shakespearea i Christophera Marlowea, sagrađeno je prije slavnijeg Globea, koji se nalazio samo nekoliko metara dalje uz Temzu. Za razliku od Globea, čija je replika ponovno sagrađena i otvorena za javnost 1997., Roseova pozornica već 600 godina nije u uporabi. No, to bi se uskoro moglo promijeniti, nakon što je zaklada za njegovo očuvanje odlučila tome povijesnom spomeniku udahnuti novi život te objavila planove njegove obnove u "novo mjesto kazališnih i muzejskih okupljanja i prostor za život". Nova zgrada, kako je najavljeno, trebala bi biti gotova do 2016.

LONDON

Londonski muzej Tate Modern ovog će ljeta biti podvrgnut nizu planskih zamračenja, tijekom kojih će njegovi posjetitelji biti pozvani da istražuju unutrašnjost muzeja i njegove eksponate uz svjetlo baterijske svjetiljke, piše britanski BBC. U sklopu umjetničkog festivala London 2012., koji je dio londonske "kulturne olimpijade", skandinavski umjetnik Olafur Eliasson razvio je prijenosnu solarnu lampu u obliku sunca, koja će posjetiteljima slavnog muzeja suvremene umjetnosti pomoći da na novi način pristupe razgledanju Tateovih galerija. Svjetiljka nazvana 'Malo sunce', "dizajnirana da bi donijela svjetlost za 1,6 milijardi ljudi diljem svijeta koji nemaju izravan pristup električnoj energiji", masovno se proizvodi u Kini a distribuirat će ih po zemljama u razvoju mala tvrtka koja će ih dobavljati po izrazito niskim cijenama.

LOS ANGELES

Glumac i redatelj Sage Stallone, 36-godišnji sin akcijske filmske zvijezde Sylvestera Stallonea, pronađen je mrtav u petak u svom domu u Hollywoodu, objavili su policija i njegov odvjetnik. Policija i odvjetnik dali su proturječne izjave o tome kako je pronađen Sage Stallone. Policija je izvijestila da su mlađeg Stallonea pronašli policajci koji su došli provjeriti što se s njim događa s obzirom da su dobili dojavu da se danima nikome ne javlja, dok je njegov odvjetnik George Braunstein rekao da ga je u stanu pronašla domaćica. U policiji tvrde da nema znakova provale i nasilja te da ne sumnjaju u kazneno djelo. Slučaj je preuzeo ured mrtvozornika u Los Angelesu. The New York Post piše da se Sage Stallone najvjerojatnije predozirao tabletama te da nije jasno je li riječ o samoubojstvu ili nesretnom slučaju. Predstavnik Sylvester Stallonea priopćio je da je 66-godišnji glumac shrvan i pogođen naglim gubitkom sina.

LONDON

Vrijedan brončani sunčani sat poznatog britanskog kipara Henryja Moorea ukraden je s imanja oko bivše umjetnikove kuće a pretpostavlja se da je to još jedna krađa umjetničkih djela postavljenih na otvorenom koju su počinili lopovi koji preprodaju sve skuplji metal. Mooreova skulptura "Sundial 1965" (Sunčani sat 1965), koju čine dva brončana polumjeseca, vrijedi do pola milijuna funti (770.000 dolara), rekla je policija. Policija je zamolila javnost za informacije o krađi koja se dogodila na nekadašnjem seoskom imanju Henryja Moorea Perry Green u Herfordshireu, u razdbolju između utorka navečer i ranojutarnjih sati u srijedu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙