FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: većina gradskih poduzeća pozitivno, gubitak Energa i VIK-a

RIJEKA, 12. srpnja 2012. (Hina) - Većina riječkih gradskih trgovačkih i komunalnih društva, koja su u većinskom ili 100-postotnom vlasništvu gradske uprave, u prošloj godini su poslovala pozitivno osim Energa i Vodovoda i kanalizacije (VIK) koji su ostvarili gubitak, podaci su s današnje sjednice riječkog Gradskog vijeća.

Po riječima gradonačelnika Vojka Obersnela, Energo, tvrtka za poslove proizvodnje i distribucije toplinske energije i plina, u 2011. imao je gubitak od oko 22 milijuna kuna, a VIK gubitak od 12,7 milijuna kuna.

Ostalih pak pet riječkih gradskih i komunalnih poduzeća poslovalo je s dobiti koja je kretala od 68 tisuća kuna do dva milijuna kuna.

Obersnel je ocijenio da su svi, unatoč otežanim okolnostima i problemima s likvidnošću, odradili planirano.

Poduzeća nisu prezadužena, normalno funkcioniranje ni u jednom trenutku nije dovedeno u pitanje, a sva poduzeća imaju problem s potraživanjima od kupaca, kao i s potraživanjima od države, primjerice kod povrata PDV-a, rekao je.

Očekuje da bi ove godine, s obzirom na drugačiji način obračuna usluge, smanjenje gubitka VIK-a, tvrtke koja bi sljedeće godine trebalo poslovati bez gubitaka, dok je smanjenje gubitaka Energa upitno.

Ove će godine, zbog viših cijena, gubitak Energa biti manji, ali da će to poduzeće, bez promjena zakonskih odredbi vezanih za distribuciju plina i dalje biti u problemima, pa Obersnel u tom dijelu očekuje promjene.

Postoje povlašteni kupci plina koji imaju pravo kupnje izravno iz plinovoda, a upravo oni troše najviše plina. To nije tako u Europi gdje koncesionar ima pravo na naknadu, ako netko preko njegovog područja provede cjevovod za svoje potrebe, kazao je.

Riječko Gradsko vijeće danas je prihvatilo odluku o prodaji zemljišta u svrhu realizacije kompleksa zapadna Žabica - novog kolodvora i javne garaže po modelu javno-privatnog partnerstva, a za 28,7 milijuna kuna kupit će ga gradsko poduzeće Rijeka promet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙