FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Humanitarna simultanka u Splitu

MAKARSKA, 12. srpnja 2012. (Hina) - Nekadašnji svjetski prvak i jedan od najvećih šahista svih vremena Gari Kasparov održao je u četvrtak u hotelu Park konferenciju za novinare u povodu simultanke u čast 100-te obljetnice Hrvatskog šahovskog saveza.

Simultanka će se, pod pokroviteljstvom grada Splita, održati 21. srpnja na Prokurativama, a bit će humanitarnog karaktera, u znak potpore akciji "Šah uz školu".

Predsjednik turističke zajednice grada Makarske Tonči Lalić predao je Gariju Kasparovu sliku i zahvalio mu se što već 16 godina svakog ljeta boravi u Makarskoj, a u ime splitskog gradonačelnika Željka Keruma Kasparova je pozdravio Ivan Veštić i zahvalio mu što će simultankom dati novi poticaj splitskom turizmu, dok mu se u ime Hrvatskog šahovskog saveza zahvalio Josip Barač.

Simultanka će se odigrati na 20 ploča, a bit će prvorazredan događaj jer se očekuje nastup mnogih ličnosti iz društvenog i javnog života među kojima će biti Severina, Igor Štimac, Stipe Božić, Željko Sabo, a moguć je i nastup predsjednika Ive Josipovića. Simultanka će se izravno prenositi na Drugom programu HRT.

Gari Kasparov smatra da je vrhunski šah došao u fazu zasićenja i njegovu budućnost vidi u školama kao sjajno sredstvo za razvoj intelektualnih sposobnosti mladih. Europska unija je prije nekoliko mjeseci dala sugestiju o uvođenju šaha u škole, a u tome prednjači Francuska u kojoj već preko 300 tisuća djece organizirano igra šah.

Posebnu pozornost privlači i mogućnost da na Kongresu FIDE, koji će se od 1. do 9. rujna održati u Istanbulu, Gari Kasparov bude delegat Hrvatske. Upravni odbor Hrvatskog šahovskog saveza o tome će odlučiti 17. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙