FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali: islamisti uništili grobnice u džamiji Djingarejber

BAMAKO, 10. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Islamistički militanti u Maliju uništili su u utorak dvije grobnice u džamiji Djingarejber iz 14. stoljeća u drevnom gradu Timbuktuu koji se nalazi na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, rekli su stanovnici.

Dvanaestak militanata stiglo je u oklopnom vozilu i bili su naoružani pijucima i motikama. Pucali su u zrak kako bi zastrašili stanovništvo i počeli uništavati grobnice, rekao je jedan očevidac. Nova razaranja uslijedila su nakon prošlotjednih napada.

Islamisti iz naoružane skupine Ansar Dina (Branitelji islama), koji već tri mjeseca kontroliraju grad, prošlog su tjedna počeli rušiti mauzoleje pobožnih muslimana u Timbuktuu. Rekli su da to čine "u Božje ime" i kao odgovor na odluku UNESCO-a od 28. lipnja da uvrsti Timbuktu na popis ugrožene svjetske baštine.

Salafistička skupina Ansar Din, koja blisko surađuje s Al Kaidom islamskog Magreba, zauzima se za uspostavu šerijata, islamskog zakona u Maliju i smatra višestoljetna svetišta sufističke grane islama u Timbuktuu idolatrijskima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙