FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se miran početak tjedna, stagnacija Crobexa

ZAGREB, 9. srpnja 2012. (Hina) - Loše raspoloženje na svjetskim tržištima i nedostatak domaćih poticajnih vijesti ne daju razloga za oživljavanje trgovanja na Zagrebačkoj burzi, pa se i danas očekuju stagnacija Crobexa i nevelik promet.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 1,1 posto, na 1.674 boda, a Crobex10 1,7 posto, na 913 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 30,4 milijuna kuna, što je samo 5 milijuna više nego prethodnoga tjedna, koji je bio skraćen za jedan radni dan.

Najviše se prošloga tjedna trgovalo dionicom HT-a. Uz promet od 4,9 milijuna kuna, cijena joj je pala za 0,98 posto, na 203 kune.

Najveći je, pak, rast cijene, gotovo 70 posto, zabilježila dionica Badela 1862. Uspon dionice Badela započeo je u ponedjeljak, nakon što je objavljeno da je Agencija za upravljanje državnom imovinom (Audio) ponudila na prodaju više od 2 milijuna dionica Badela 1862, ili oko 67 posto temeljnog kapitala te tvrtke.

„S obzirom na pad cijena dionica na svjetskim burzama, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka o zaposlenosti u SAD-u, ni na domaćem tržištu ne očekujemo bolje raspoloženje. Crobex bi, uz niske promete, mogao stagnirati. Eventualne dobre vijesti o novim poslovima domaćih kompanija, što je bio slučaj prošloga tjedna, mogle bi potaknuti trgovanje tim dionicama, ali to ne bi bilo dovoljno da se pokrene i cijelo tržište“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

U nedostatku poticajnih domaćih vijesti, u fokusu ulagača su kretanja na svjetskim tržištima. A na većini njih cijene su dionica prošloga tjedna pale, jer ulagače zabrinjava niz pokazatelja da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, pa ih nije ohrabrilo ni labavljenje monetarne politike u eurozoni, Britaniji i Kini.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,8, a S&P 500 indeks 0,6 posto.

Negativna kretanja na globalnim tržištima posljedica su slabih podataka o zaposlenosti u SAD-u, ali i usporavanja rasta azijskih gospodarstava. Kinesko gospodarstvo osjeća pritiske, a japanske narudžbe opreme, što se smatra najboljim pokazateljem kapitalnih ulaganja, u svibnju su zabilježile pad kakav nije zabilježen od 2005. godine.

Zbog toga su jutros na azijskim burzama cijene dionica oštro pale, dok je tečaj eura prema dolaru zaronio na najnižu razinu u dvije godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 8,30 sati na gubitku više od 1 posto, dok se na europskim burzama danas očekuje oprezno trgovanje, nakon što su u petak cijene dionica oštro pale.

S nestrpljenjem se danas očekuje izvješće Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminija, kojim započinje sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Analitičari u drugom tromjesečju očekuje prosječni pad dobiti kompanija, sadržanih u S&P 500 indeksu, za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što bi bio prvi pad njihove dobiti još od 2009. godine.

S druge strane, dobre vijesti jutros dolaze iz Njemačke, koja je u svibnju ostvarila rast izvoza za 3,9 posto u odnosu na travanj, više od očekivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙