FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pentagon zabrinut zbog "insiderskih" napada u Afganistanu

WASHINGTON/ZAGREB, 6. srpnja 2012. (Hina) - Pentagon je objavio da je "duboko zabrinut" sve većim brojem napada na NATO-ove vojnike, koje izvode njihovi navodni saveznici iz afganistanskih snaga sigurnosti, izvijestila je američka TV mreža Fox News.

Glasnogovornik Pentagona kapetan John Kirby potvrdio je da je početkom tjedna "nekoliko" američkih vojnika ozlijeđeno u pokrajini Vardaku kad je jedna osoba u uniformi afganistanskog vojnika počela pucati na vojnike. Službeno je priopćeno da su u tome napadu stradala petorica Amerikanaca, a Kirby kaže kako im je "stanje stabilno", a napadač je pobjegao i "još je u bijegu", javio je Fox News.

To nije prvi put da afganistanske snage i sigurnosti napadaju NATO-ove snage. Broj napada ove godine uskoro će doseći broj iz 2011. Pentagon je do početka srpnja zabilježio 19 napada u kojima je bilo 26 mrtvih, od toga 13 Amerikanaca. Kirby kaže da se u 2011. dogodio 21 napad s 35 mrtvih.

"I dalje smo duboko zabrinuti zbog te unutrašnje prijetnje", rekao je Kirby novinarima u četvrtak u Pentagonu.

Po njegovim riječima, ranjeni vojnici evakuirani su helikopterom. Afganistanac koji je otvorio vatru pobjegao je prema šumi i susjednome selu.

Vardak je blizu Kabula i smatra se talibanskim uporištem u kojem je u zadnjih godinu dana bilo žestokih borbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙