FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 6. srpnja 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

RIM

Talijanski povjesničari umjetnosti tvrde da su otkrili stotinjak prethodno nepoznatih skica i slika slavnog talijanskog slikara Caravaggia, začetnika baroknog slikarstva čija su platna postavila nove standarde za zapadnu umjetnost. Dosad se znalo za samo devedesetak slika Caravaggia, koji je umro 1610. u tridesetim godinama nakon turbulentnog života. Povjesničari umjetnosti Maurizio Bernardelli Curuz i Adriana Conconi Fedrigolli objavit će dvije e-knjige na Amazonu u kojima će iznijeti detalje svog istraživanja. Oni tvrde da su pronašli stotinjak djela - uglavnom je riječ o skicama, ali ima i slika - koja su atribuirali ranom Caravaggiu. Većina djela pronađena je u arhivu Caravaggiova učitelja, talijanskog manirističkog slikara Simonea Peterzana, u dvorcu Sforzesco u Milanu. Prema procjenama povjesničara umjetnosti, ukupna vrijednost pronađenih radova iznosi oko 700 milijuna eura, a njihov je vlasnik grad Milano.

SYDNEY

Australska premijerka Julia Gillard, koja je najbolje plaćeni čelnik u skupini najrazvijenijih svjetskih gospodarstava G20, s novom je povišicom postala još bogatija, prema pisanju The Wall Street Journala. S drugom povišicom u zadnja tri mjeseca, u iznosu od 14,430 australskih dolara (14,827 USD) godišnja plaća Gillard sada iznosi 495.430 australskih dolara (3.046,894 kn), što je za 25 posto više od plaće američkog predsjednika Baracka Obame, dvostruko više od plaće britanskog premijera Davida Camerona a znatno premašuje plaće čelnika Njemačke, Francuske i Kanade. Obama je u 2011. primio oko 400,000 USD (2.392,00 kn) dok je godišnja plaća njegovog britanskog kolege Camerona 222,000 USD (1.327,560 kn), prema pisanju The Daily Maila.

LONDON

U Londonu je u četvrtak svečano otvoren The Shard, stakleni neboder visok 310 metara, najviši u Europi, na vrijeme da zabljesne na Ljetnim olimpijskim igrama koje počinju za tri tjedna. Za novu zvijezdu londonskog pejsaža, djelo talijanskog arhitekta Renza Piana, upriličena je velika svečanost - svjetlosni spektakl, projiciran na neboder i druge velike londonske spomenike i koncert Londonske filharmonije. Svečanosti je nazočio premijer Katara, Hamad bin Jasim al Thani, čija zemlja je financirala gradnju, zajedno s princom Andrewom, jednim od sinova kraljice Elizabete. Dvanaest godina nakon pokretanja projekta završen je vanjski dio nebodera, dok će radovi u unutrašnjosti potrajati do 2013.

ZAGREB

Slika jednog od najznačajnijih britanskih slikara romantizma Johna Constablea "The Lock" postigla je na dražbi u aukcijskoj kući Christie's u Londonu dosad najvišu cijenu za sliku nekog britanskog umjetnika od 22,4 milijuna funta (32,5 milijuna eura), prenosi britanski BBC. Time je to remekdjelo, peto u seriji od šest slika velikih formata pitoreskne doline Stour u Suffolku koje je Constable izlagao u razdoblju između 1819. i 1825., postalo jedna od četiri najskuplje slike starih umjetnika. Slika se dosad nalazila u muzeju Bornemisza u Madridu kao dio ostavštine velike privatne umjetničke zbirke pokojnog švicarskog industrijalca baruna Hansa Heinricha Thyssen-Bornemisze, čija ju je peta supruga i udovica barunica Carmen Thyssen-Bornemisza bila prisiljena prodati zbog, kako je kazala, "manjka likvidnosti".

TOKIO

Beba divovske pande okotila se u četvrtak u tokijskom zoološkom vrtu Ueno prvi puta u posljednje 24 godine, objavila je uprava zoološkog vrta. Kako je objasnila upraviteljica zoo-a, riječ je o prvoj pandi koja je došla na svijet prirodnim putem budući da je beba okoćena 1988. začeta umjetnom oplodnjom. Zoo je u subotu zatvorio ulaz za posjetitelje koji su htjeli vidjeti majku Shin Shin jer su čuvari primijetili da postaje nervozna kad je izložena buci i svjetlosti. Shin Shin i njezin partner Ri Ri unajmljeni su prošle godine iz Kine u zoo kojim upravljaju tokijske vlasti za godišnji najam od približno milijun dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙