FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Atena: Samaras i Sturnaras s čelnicima trojke

ATENA , 5. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Određeni aspekti plana EU-a i MMF-a za Grčku nisu potpuno ispunjeni u zadnja tri mjeseca, priznao je u četvrtak novi grčki ministar financija Janis Sturnaras nakon što se zajedno s premijeroma Antonisom Samarasom sastao s čelnicima europske trojke (EU, MMF, Europska središnja banka), koji su doputovali u Atenu kako bi provjerili na koji način Grci ispunjavaju svoje obveze.

"Mnoge su se stvari izmijenile tijekom zadnja tri mjeseca. Dvostruki teški izbori kroz koje je prošla Grčka odrazili su se na gospodarstvo, pa neki dijelovi programa nisu ispunjeni, a neki jesu", izjavio Sturnaras, bivši bankar, koji je nešto prije tijekom dana položio zakletvu i preuzeo najmanje poželjnu ministarsku dužnost u Grčkoj u ovome trenutku.

"Pred nama su teške godine, no ja vidim svjetlo na kraju tunela. Tunel je, doduše, dugačak i trebat će nam strpljenja", kazao je na svojoj prvoj konferenciji za novinare.

Grci se nadaju da će se uspjeti izboriti za blaže uvjete štednje koju su im nametnuli kreditori, a ministar Sturnaras očekuje prilično "oštar" prvi kontakt sa svojim kolegama iz eurozone tijekom predstojećeg sastanka eurogrupe u ponedjeljak.

"Predstavnici trojke u šali su me upozorili da mi u ponedjeljak na sastanku Euroskupine neće biti baš lijepo, no odgovorio sam im da sam toga svjestan", kazao je Sturnaras nakon sastanka s čelnicima trojke i premijerom Samarasom, koji je tijekom sastanka istaknuo kako je grčka vlada odlučna u namjeri da učinkovito provede proračunsku prilagodbu i ubrza strukturne reforme kako bi ubrzala gospodarski rast i povećala broj radnih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙