FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski troškovi zaduživanja porasli usprkos dogovoru na europskom summitu

MADRID, 5. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Španjolski troškovi zaduživanja porasli su na aukciji u četvrtak usprkos dogovoru europskih čelnika o izravnoj dokapitalizaciji banaka iz kriznih fondova koji će također moći kupovati državne obveznice na sekundarnom tržištu.

Madrid je prodao tri milijarde eura obveznica s tri roka dospijeća a usprkos solidnoj potražnji prinosi na one s duljim rokovima dospijeća bili su viši nego u lipnju.

Ministarstvo financija prodalo je 747 milijuna eura obveznica s rokom dospijeća od 10 godina uz prosječan prinos od 6,43 posto. Na aukciji održanoj 7. lipnja iznosio je 6,044 posto. Potražnja je bila 3,2 puta veća od vrijednosti ponuđene na upis dok je u lipnju bila veća 3,3 puta.

Madrid je prodao i 1,2 milijarde eura obveznica s rokom dospijeća 30. srpnja 2015., i to uz prinos od 5,086 posto, u usporedbi s 5,457 posto koliko je iznosio na aukciji održanoj 21. lipnja. Potražnja je bila 2,3 puta veća dok je na odgovarajućoj aukciji u lipnju bila veća 3,2 puta.

Obveznice vrijedne milijardu eura s rokom dospijeća 31. listopada 2016. prodane su uz prinos od 5,536 posto dok je u lipnju on iznosio 5,353 posto. Omjer potražnje i ponude bio je isti kao i na lipanjskoj aukciji i potražnja je bila 2,6 puta veća od ponude.

Španjolska se ipak uspjela zadužiti na tržištu, i to usprkos problemima u bankama, od kojih su mnoge na koljenima zbog posljedica recesije i sloma tržišta nekretnina, podsjetio je strateg Credit Agricolea Peter Chatwell.

Čini se da mjere koje su prošlog vikenda dogovorili čelnici eurozone nisu previše pomogle Španjolskoj. Dogovoreno je da će krizni fondovi eurozone, privremeni Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) i trajni Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), ubuduće moći kupovati državne obveznice na sekundarnom tržištu i izravno dokapitalizirati banke.

Prošlog je mjeseca Madrid osigurao do 100 milijardi eura europske pomoći za banke ali se i dalje strahuje da će četvrto po veličini gospodarstvo eurozone u konačnici ipak trebati puni program pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙