FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Londonu izložba o Jamesu Bondu

ZAGREB, 5. srpnja 2012. (Hina) - U Londonu se sutra otvara jedinstvena izložba o fiktivnom britanskom špijunu Jamesu Bondu koja daje "pogled iznutra" u svijet dizajna i stila najutjecajnijeg svjetskog filmskog brenda, kojom londonski Barbican centar obilježava 50. obljetnicu postojanja franšize James Bond, od prvog filma iz 1962. "Nr. No" do najnovijeg 23. po redu "Skyfall" koji izlazi koncem ove godine.

Zamišljena kao posveta umjetnosti i umješnosti koja stoji iza filmova o poznatom tajnom agentu snimljenim po romanima britanskog književnika Iana Fleminga, izložba "Designing 007: Fifty Years of Bond Style" (Dizajniranje agenta 007: 50 godina Bondovog stila) najavljena je kao "multi-osjetilno iskustvo" koje će javnosti predstaviti 50-godišnju povijest Bondovih 'gadgeta', filmskih scenografija, kostima i automobila, kao i skice, crteže i modele na temelju kojih su izrađeni.

Kako se navodi u najavi izložbe na mrežnim stranicama centra Barbican, izložba "Designing 007" istražuje "umješnost koja stoji iza zvijezda s ekrana, tajne službe i zločinaca, kostima i procesa njihova nastanka, dizajna scenografije i produkcije, automobila, Bondovih tehničkih pomagala i specijalnih efekata, grafičkog dizajna, egzotičnih lokacija i ostalog".

Izložena su i razna prijevozna sredstva kojima se Bond koristi - brod, snowmobile, ali i Aston Martin DB5 uz kojega se prikazuje i kratki film u kojemu pokojni stručnjak za specijalne efekte John Stears opisuje trenutke neposredno prije nego se bacio na posao prilagodbe novog novcatog modela tog automobila za potrebe filma "Goldfinger" (1964.). Taj je auto kasnije postao najpoznatiji i najpoželjniji automobil svijeta, te integralni dio popularne kulture.

Izložena su tehnička pomagala i oružje koje su za Bonda i njegove zle protivnike osmislili Stears i stručnjaci za specijalne efekte Syd Cain i Chris Corbould, te brojni scenski rekviziti, knjige snimanja produkcijskih dizajnera Kena Adama i Petera Lamonta, kao i kostimi Bumble Dawson, Donfelda, Julie Harris, Lindy Hemming, Ronalda Pattersona, Emme Porteous i Jany Temime.

U sobi nazvanoj "Gold Room" izložen je zlatni pištolj iz "Čovjeka sa zlatnim pištoljem" (1974.), sekcija "Foreign Territories" prati neke od egzotičnijih lokacija kojima se Bond kretao, a tu je i soba "Ice Palace", nazvana po istoimenoj sobi Mr. Kila iz filma "Umri drugi dan" (2002.).

Među izlošcima su i kupaće gaće koje je Daniel Craig nosio u filmu "Casino Royale" (2006.), eksplozivna aktovka Seana Conneryja iz filma "Iz Rusije s ljubavlju" (1963.), puška Hasselblad Tomothyja Daltona iz "Dozvole za ubijanje" (1989.), model podvodnog vozila Lotus Esprita koji je vozio Roger Moor u filmu "Špijun koji me volio" (1977.), te brojni drugi scenski rekviziti vodećih holivudskih kostimografa i velikih modnih imena kao što su Giorgio Armani, Brioni, Roberto Cavalli, Tom Ford, Hubert de Givenchy, Frida Giannini iz kuće Gucci, Douglas Hayward, Rifat Ozbek, Jenny Packham, Miuccia Prada, Oscar de la Renta, Anthony Sinclair, Philip Treacy, Emanuel Ungaro i Donatella Versace.

Izložba je ostvarena u suradnji s tvrtkom Eon Productions, producentskom kućom koja stoji iza Bondovih filmova i koja je njezinim autoricama, modnoj povjesničarki Bronwyn Cosgrave i dizajnerici kostima Lindy Hemming, omogućila cjelovit pristup svojim arhivima. Filmski isječci na golemim platnima praćeni poznatim dramatičnim bondovskim glazbenim temama pokojnog kompozitora Johna Barryja također su integralni dio postava.

Izložba je otvorena do 5. rujna, nakon čega se u sklopu trogodišnje turneje seli u Toronto, u Kanadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙