FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izetbegović: podnese li ostavku, Bevanda bez novog mandata

SARAJEVO, 4. srpnja 2012.(Hina) - Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je u srijedu "neozbiljnim" najave kako će bosanskohercegovački premijer Vjekoslav Bevanda podnijeti ostavku kako bi spriječio Stranku demokratske akcije (SDA) u blokiranju smjene dvojice svoja ministara u tom tijelu, te je najavio kako Bevanda u tom slučaju neće dobiti njegovu potporu za novi mandat.

"Ovo je inat i hir. Ovo su neke taštine i mi u takvoj igri sudjelovati nećemo. Ako Bevanda da ostavku smatrat ću to neozbiljnom stvari i s moje strane neće imati podršku za novo imenovanje", izjavio je Izetbegović novinarima u Janji kod Bijeljine gdje je tijekom dana boravio u službenom posjetu.

Mogućnost da Bevanda podnese ostavku u utorak je najavio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović. Kazao je kako je to način da se spriječi da SDA koristeći svoju poziciju u Domu naroda parlamenta BiH blokira potvrđivanje odluke o smjeni ministra obrane Muhameda Ibrahimovića i sigurnosti Sadika Ahmetovića.

Njihovu smjenu Bevanda je zatražio zbog uspostave nove vladajuće većine iz koje je isključena SDA, a zamijenio ju je Savez za bolju budućnost (SBB) medijskog tajkuna Fahrudina Radončića.

Ukoliko bi Bevanda podnio ostavku to bi značilo i pad cijelog Vijeća ministara.

U tom bi slučaju Predsjedništvo BiH trebalo imenovati novog mandatara, a o njegovoj potvrdi odlučivao bi samo Zastupnički dom državnog parlamenta u kojemu nova vladajuća koalicija ima stabilnu zastupničku većinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙