FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordan broj hrvatskih sportaša na OI u Londonu

ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Na Igrama XXX. olimpijade, koja će se od 27. srpnja do 12. kolovoza održati u Londonu, Hrvatsku će zastupati rekordan broj od 108 sportašica i sportaša iz 18 sportova.

"Uvjeren sam da će to biti najuspješnije igre do sada, a Vlada će osigurati sredstva za sve dobitnike olimpijskih odličja pa i u slučaju da u Londonu Hrvatska osvoji dvocifreni broj medalja", rekao je u srijedu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na zajedničkoj konferenciji MZOS-a i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Po Jovanovićevim riječima ove godine je iz državnog proračuna za potrebe HOO-a osigurano 110 milijuna kuna, a za nekoliko postotaka su podignuta i izdvajanja od sredstava Hrvatske lutrije, pa su hrvatski olimpijci imali maksimalne uvjete za pripremu.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša zahvalio se Ministarstvu i Vladi na suradnji. "Zhvaljujući tome hrvatski sportaši su mogli imati optimalne uvjete za pripremu za OI u Londonu. Posebno me veseli činjenica što ćemo u Londonu imati rekordan broj sportašica, njih 44, te što ćemo po prvi puta imati dvije ženske ekipe (rukomet i košarka). Time se približavamo olimpijskom idealu o jednakoj zastupljenosti sportaša i sportašica", kazao je Mateša.

On je napomenuo da još nije određeno tko će nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Igara, ali u konkurenciji je desetak sportaša i sportašica.

"Konačnu odluku donijet će Vijeće HOO-a 9. srpnja, a uz ostale kriterije, gledat će se i raspored nastupa hrvatskih predstavnika na OI", dodao je Mateša.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop istaknuo je kako su svi hrvatski olimpijci bili korisnici barem jednog od šest razvojnih projekata HOO-a i kazao da hrvatski sportaši mogu početi koristiti sredstva iz programa već sa 12 godina. Pozvao je novinare da 8. srpnja u 21.00 sat u sportskom parku Mladosti budu nazočni na predstavljanju opreme koju će u Londonu koristiti naši sportaši za nastupe i u slobodnom vremenu.

Pomoćnik ministra za sport Petar Skansi rekao je da su olimpijske igre izlog svake nacije, jer je sport aktivnost koja može pokrenuti društvo. "Najveća skupina hrvatskih sportaša ide u London 23. srpnja, i pozivam vas da ih ispratimo sa dobrim vibracijama, a oni će nam uzvratiti vrhunskim rezultatima", dodao je Skansi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙