FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4.30 sati

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora završili su sinoć višesatnu raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u, a danas će s radom nastaviti raspravom o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o javnom okupljanju, kojim se ukida zabrana mirnog prosvjedovanja na Markovu trgu u Zagrebu. Javna okupljanja i prosvjedi na Markovu trgu bili bi dopušteni od 15. srpnja ove godine, pri čemu bi pristup sudionika okupljanja bio ograničen na 10 metara od zgrada Hrvatskog sabora i Vlade RH, te 20 metara od zgrade Ustavnog suda RH. Taj će prostor biti primjereno označen, a javno okupljanje i prosvjed bit će mogući od 8 do 22 sata, dok je broj sudionika ograničen na 1500. U konačni prijedlog Zakona uvrštena je i odredba po kojoj je za osobe s invaliditetom i one s teškoćama u kretanju za pristup Markovu trgu osigurana "ruta" kroz Radićevu ulicu te Kamenita vrata.

ZAGREB - Na zagrebačkom Trgovačkom sudu danas bi se trebalo održati prvo ročište po kolektivnoj tužbi koju su udruge Franak i Potrošač podigle protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope. Ročište je zakazano za 8,30 sati kod suca Radovana Dobronića, potvrdila je glasnogovornica Trgovačkog suda Bernardica Novak Šarac. Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača traži se ukidanje valutne klauzule u "švicarcima" i dozvoljavanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole, te zabrana jednostrane promjene kamatne stope. Kako su ranije objavili predstavnici udruga kolektivna tužba je podignuta protiv Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steiermärkische banke, Raiffeisen banke, Hypo Alpe Adria banke, OTP-a, Splitske banke i Volksbanke. Tvrde i da bi se presuda trebala odnositi na sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su uzeti u tim bankama. Ročište je zakazano nakon što su se banke očitovale da nisu odgovorne, objavila je udruga Franak na svojoj internetskoj stranici. U toj udruzi ističu da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

OSIJEK - U sklopu "Osječkoga ljeta kulture" u Muzeju Slavonije u Osijeku sinoć je otvorena izložba karikatura legendarnog hrvatskog karikaturista Otta Reisingera te predstavljenja knjiga njegovih karikatura "Happy days". Ravnatelj Muzeja Grgur Marko Ivanković kazao je kako se Reisinger na svojoj prvoj izložbi u Osijeku predstavio sa 44 nedavno izrađene karikature, uglavnom u boji, te bez tekstualnih dodataka, koje nisu namijenjene objavljivanju u tisku već galerijskom izlaganju, a u kojima različite životne situacije prikazuje na svoj poznati vedar i duhovit način. Publicist Rudi Aljinović istaknuo je kako izložba i knjiga svjedoče o veličini i popularnosti Reisingerovih karikatura. Izložene karikature su iznimka jer 60 do 70 posto Reisingerovih karikatura imaju popratni tekstovni komentar ili dosjetku, dok su ove bez riječi, a autor ih je izradio u roku od 20-tak dana, nakon nedavno preležane bolesti, dodao je. Knjigu "Happy Days" objavila je zagrebačka udruga "Stripforum", a njezin predstavnik Mladen Novaković kazao je kako obuhvaća 200 Reisingerovih karikatura, kao presjek njegova dugogogišnjeg rada i suradnje s brojnim dnevnim listovima. Izbor karikatura nije tematski, nego šarolik, a u njima Reisinger na duhovit način opisuje svakodnevne životne situacije.

DIVULJE - Požar otvorenog prostora na području Slivna, predio Mihalje, na dubrovačkom području, lokaliziran je sinoć oko 19 sati, a tijekom noći na požarištu je organizirano dežurstvo, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar je dojavljen u subotu, 30. lipnja, u 15,20 sati, a u gašenju su sudjelovali pripadnici Državne intervencijske postrojbe (DIP) Dubrovnik, javnih vatrogasnih postrojba (JVP) Metković, JVP Dubrovačko Primorje, JVP Ploče, dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD) Opuzen, DVD Kula Norinska i DVD Slivno, a iz zraka su ga gasila dva canadaira i jedan air tractor PP NOS OS RH. Izgorjelo je oko 20 hektara borove šume, niskog raslinja i trave. Sinoć oko 20 sati ugašen je požar na području Jelse, na otoku Hvaru, a izgorio je jedan hektar guste borove šume. U gašenju požara i vatre koja je dugo tinjala, sudjelovali su vatrogasci iz DVD-a Jelsa, Stari Grad i Hvar te Sezonske privremene vatrogasne postrojbe (SPVP) Hvar.

OSIJEK - Na 31. kilometru rijeke Drave kod Petrijevaca, u blizini Osijeka, kod gradilišta mosta za koridor C 5 sinoć je nestao mlađi muškarac kojeg pokušavaju pronaći ronioci osječke policije, izvijestili su iz PU Osječko-baranjske. Neslužbeno se doznaje da je riječ o 21 godišnjem mladiću iz požeškog kraja koji je radio kao zaposlenik tvrtke koja na tom području gradi most preko Drave. On se s još nekoliko kolega poslije posla otišao osvježiti u Dravu, ali nije izronio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙