FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan Državnog arhiva u Karlovcu i rođendan grada

KARLOVAC, 3. srpnja 2012. (Hina) - Državni arhiv u Karlovcu proslavio je danas u nazočnosti predstavnika regionalne, lokalne i sudbene vlasti te svih važnijih kulturnih institucija toga grada Međunarodni dan arhiva 6. lipnja i 433. rođendan Karlovca (13. srpnja), a tim je povodom javnosti predstavljena knjiga "Treći svezak izvora za povijest grada Karlovca: Carske i kraljevske povelje grada Karlovca (1774.-1837.)".

Predstavljajući luksuzno izdanje knjige i tekst četiriju najvažnijih povelja iz 433 godine duge povijesti grada, recenzentica prof. Dragica Gršić rekla je kako je tiskanjem povelja Marije Terezije, Josipa II., Franje II. i Ferdinanda I. "raznim zvanim i nezvanim istraživačima omogućeno da istraže i sagledaju njihove sadržaje" do najsitnijih detalja, a da pritom ta vrijedna građa bude

zaštićena od propadanja.

Arhivist Antonio Bosio govorio je kao priređivač i prevoditelj građe o četirima poveljama te je zaključio da one simboliziraju slobodoljubivost Karlovca kroz stoljeća, da njihova očuvanost upućuje na trajnu svijest o važnosti stečenih sloboda i privilegija za sreću i blagostanje života u slobodnome gradu te da je upravo nakon povelje Josipa II. Karlovac doživio desetljeća najvećega materijalnog blagostanja, što je bio preduvjet da taj grad 30-ih i 40-ih godina 19. stoljeća postane vodećim gradom hrvatskoga narodnog preporoda.

Ravnateljica Davorka Janković-Škrtić nazvala je karlovački Državni arhiv "povijesnim vrelom" koje upućuje na "duboku ukorijenjenost Karlovca u povijest Europe".

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić, čestitajući "instituciji koja čuvanjem povijesne građe čuva i naš kulturni i nacionalni identitet", kako je nazvao Državni arhiv, rekao je da se izučavanjem te dokumentacije vidi da smo "kroz stoljeća bili otvoreni i središnjoj Europi i Istoku i Zapadu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙