FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Medvedev otvorio veliki most na ruskom Dalekom istoku

VLADIVOSTOK, 2. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Ruski premijer Dmitrij Medvedev u ponedjeljak je otvorio milijardu dolara vrijedan most na ruskom Dalekom istoku, čime Rusija pokazuje da pod svaku cijenu želi zadržati utjecaj u tom području i smanjiti sve veću važnost Kine.

"Moramo potpuno ostvariti potencijal Dalekog istoka, uključiti to područje u ruski gospodarski prostor", rekao je Medvedev na sastanku s mjesnim dužnosnicima nakon otvaranja mosta.

Most je dugačak 3,1 kilometara i povezuje obalni grad Vladivostok s otokom Ruski, na kojem je nekad bila vojna baza u kojoj će Rusija 1. rujna ugostiti sastanak na vrhu APEC-a.

Projekt izgradnje mosta započet je u zlatno doba ruskog naftnog gospodarstva, prije krize koja je počela 2008., a oporbeni čelnici oštro ga kritiziraju, tvrdeći da je riječ o preskupom mostu, "koji ne vodi nikamo".

Most će za građanstvo ostati zatvoren do kolovoza, odnosno do završetka radova na objektima s obje strane mosta.

Otok Ruski široj je javnosti najpoznatiji po zloglasnom incidentu u kojem su 1993. četiri vojnika doslovce umrla od gladi jer je otok bio tako izoliran da se nije mogao redovito opskrbljivati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙