FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Sindikat traži mjere zaštite radnika od vrućine

MOSTAR, 2. srpnja 2012. (Hina) - Čelništvo Saveza samostalnog sindikata BiH pozvalo je u ponedjeljak vlasti u Federaciji BiH da proglase stanje elementarne nepogode i nalože poslodavcima poduzimanje mjera kako bi se zaštitili radnici koji su životno ugroženi zbog golemih vrućina posljednjih dana.

"Tražimo da, u skladu sa svojim nadležnostima, izdate uputstva poslodavcima radi poduzimanja dodatnih mjera zaštite radnika od visokih temperatura, u skladu s pozitivnim zakonskim propisima", navodi se u dopisu Sindikata BiH koje je dostavljeno entitetskim vlastima i medijima.

Pri tome se ističe kako vlasti u BiH ništa ne poduzimaju iako je Svjetska meteorološka organizacija utvrdila da je stanje toplinskog udara kada je živa u termometru pet dana zaredom iznad prosječne maksimalne temperature za to razdoblje u posljednjih 30 godina. Sindikati upozoravaju premijera Federacije Nermina Nikšića i resornoga ministra socijalne skrbi Vjekoslava Čambera da je prema izvještaju Federalnog meteorološkog zavoda, lipanj bio najtopliji u posljednjih 100 godina te da su prognoze za srpanj istovjetne. Zbog toga su pozvali na proglašavanje stanja elementarne nepogode.

"Smatramo da su se stekli uvjeti za donošenje predloženih mjera zaštite zdravlja stanovništva, posebno radnika", navodi se u dopisu Saveza sindikata BiH.

Val tropskih vrućina, koji je zahvatio BiH proteklih dana, donio je pune ruke posla službama hitne medicinske pomoći u cijeloj zemlji. Najviše temperature izmjene su na jugu BiH, gdje je najviša dnevna temperatura bila iznad 40 stupnjeva Celzija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙