FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Maroni novi predsjednik Sjeverne lige

RIM, 1. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Bivši talijanski ministar unutarnjih poslova u vladi Silvija Berlusconija, Roberto Maroni, izabran je u nedjelju za predsjednika Sjeverne lige, na dužnost koju je dosad obnašao povijesni vođa i utemeljitelj stranke Umberto Bossi, koji sada postaje njezin počasni predsjednik.

Maroni je bio jedini kandidat, a izabran je na saboru stranke u Assagu blizu Milana. U govoru je pokušao vratiti nadu aktivistima obećanjem da će "nastaviti praviti reda" u stranci.

Sjeverna liga od siječnja je upletena u niz skandala zbog pronevjere novca koji država dodjeljuje svim političkim strankama ovisno o njihovim izbornim rezultatima. Istraga se proširila i na Bossija koji je optužen da je novcem iz stranačke blagajne financirao osobne potrebe: obnovu kuća, rad škole, unajmljivanje luksuznih automobila pa čak i zubarske usluge.

Bossi je, predajući dužnost, rekao da je ostavkom koju je podnio u travnju, htio "spriječiti uništenje Lige" i da je sada "dijete u rukama" novog predsjednika nakon čega je zaplakao za govornicom.

Populistička Sjeverna liga, koja zagovara otcjepljenje bogatog talijanskog sjevera, više od deset godina bila je glavni saveznik Silivija Berlusconija, a nakon njegove ostavke u studenom postala je najveća oporbena stanka tehnokratskoj vladi premijera Marija Montija.

Govoreći o siromašnom jugu Italije, Maroni je ocijenioe kako i sjever ima "svoju Grčku koja ga guši, Grčku kojoj smo uvijek pomagali. Došao je čas da kažemo 'dosta'". Istim tonom kazao je da treba "stvoriti novu Europu", u protivnom je "bolje izaći iz eurozone".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙