FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milanović: pravomoćna presuda je konačna točka orijentacije

BRUXELLES, 29. lipnja 2012. (Hina) - Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije vezano uz njegov ostanak u vladi, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović prije nego što je objavljena nepravomoćna presuda u tom predmetu.

"Pravomoćna presuda u ovom slučaju je konačna točka orijentacije, a mi danas nećemo imati pravomoćnu presudu. O svemu ostalom govorio je gospodin Čačić", odgovorio je premijer Milanović na upit hoće Čačić ostati u vladi u slučaju osuđujuće presude pred mađarskim sudom za prometnu nesreću.

Prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić nepravomoćno je osuđen danas na Županijskom sudu u Kaposvaru na četrnaest mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine i mora snositi sudske troškove zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe.

Milanović je odgovorao na pitanja novinara nakon završetka summita u Bruxellesu na kojem je sudjelovao kao promatrač, a prije objave nepravomoćne presude.

Upitan kakvo je njegovo stajalište prema Čačiću u smislu političkog morala u slučaju osuđujuće presude, Milanović je odgovorio: "Sad me opet tjerate da filozifiram i opet će to komentatori izvlačiti iz konteksta. Postoje etički opterećene situacije i etički neutralne situacije i da bi nešto imalo etičku komponentu mora postojati voljni element. Ovdje toga nema, to je nesreća kojoj je prethodilo, prema svemu što znamo, relativno normalno ponašanje onoga tko je štetu napravio, a to je gospodin Čačić, koji je to priznao

"Ja se s vama ovdje mirno i temeljito razgovoram, ali ću reći još jednu drugu stvar - ovo se pretvara u hajku na Čačića, koji doduše svojim grubim ponašenjem tome da je povoda. To ne znači da su napadi na njega s ove osnove opravdani. Ovo je pokušaj da se jednog čovjeka, preko svake mjere, čak i preko svake ljudske mjere, zbog njegova malo oštrijeg karaktera, gluposti, naprosto zakuca u zemlju. Ja to kao čovjek neću dopustiti. Tu su naravno, tek na samom kraju, i neki politički razlozi, on je predsjednik stranke. Ali kad bi bio bilo kakav etički nedostatak u tome ja bih o tome davno progovorio. Još jednom naglašavam da postoje situacije s voljnim faktorom, nešto što je u ljudskoj kontroli i nešto što nije i ovako bih branio svakog od vas", rekao je Milanović.

Premijer Milanović je ponovio jučerašnje ocjene da hrvatsko pravosuđe više poštuje mađarsko nego što je to slučaj u obrnutom smjeru.

Rekao je da se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u posljednjih šest mjeseci sreo desetak puta, ali da nikada nisu razgovorali o detaljima suđenja ni o bilo čemu što bi zadiralo u neovisnost pravosuđa.

(Hina) xsv ynab

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙