FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Zmajlović: povjerenstvo za Plomin C nije radilo pod pritiskom

ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas prilikom susreta s predstavnicima Zelene akcije da Savjetodavno stručno povjerenstvo koje je dalo pozitivno mišljenje u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš za termoelektranu Plomin C nije odlučivalo pod pritiskom, već je nametnulo dodatne mjere zaštite okoliša, priopćeno je iz Ministarstva.

Ministar Zmajlović predstavnike Zelene akcije primio je danas nakon njihova prosvjeda ispred zgrade Ministarstva.

Povjerenstvo nije odlučivalo pod pritiskom, već je nametnulo dodatne mjere zaštite okoliša koji obuhvaćaju najviše standarde zaštite okoliša tijekom izgradnje i nakon puštanja u pogon bloka C, istaknuo je Zmajlović. Ministar je kazao da te mjere obuhvaćaju viši dimnjak od planiranog, veći broj postaja za mjerenje kakvoće zraka, te kontinuirano mjerenje promjene temperature mora, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Predstavnike Zelene akcije, dodaje se, ministar je izvijestio da se još čeka mišljenje Republike Slovenije o prihvatljivosti zahvata na okoliš prema Konvenciji o prekograničnom utjecaju zahvata na okoliš (ESPOO konvencija), nakon čega će Ministarstvo odlučiti o izdavanju rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša.

Predstavnici Zelene akcije kazali su da je projekt TE Plomin C neusklađen s prostornim planom Istarske županije, te da će u slučaju gradnje Hrvatska biti energetski ovisna i vezana uz uvozni ugljen, stoji u priopćenju.

Iz Zelene akcije na sastanku su bili predsjednik Bernard Ivčić, Toni Vidan, Gordana Dragičević i Enes Ćerimagić, a uz ministra Zmajlovića zamjenik ministra Hrvoje Dokoza i pomoćnik ministra Davor Škrlec.

Zelena akcija traži odbacivanje Studije utjecaja na okoliš za termoelektranu Plomin C o kojoj je Savjetodavno stručno povjerenstvo Ministarstva prošli tjedan dalo pozitivno mišljenje u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš. Toni Vidan iz Zelene akcije je na prosvjedu kazao kako je Povjerenstvo radilo pod političkim pritiskom jer je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić davao izjave "da taj projekt mora ići".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙