FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Nikolić Dačiću povjerio mandat za sastav nove vlade

BEOGRAD, 28. lipnja 2012. (Hina) - Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je predsjedniku Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivici Dačiću povjerio mandat za sastavljanje nove srbijanske vlade i u izjavi novinarima ustvrdio kako ga je koalicija oko SPS-a uvjerila da su okupili parlamentarnu većinu za sastavljanje nove vlade.

U toj će vladi, uz Dačićev SPS i koaliciju oko njega biti i Srpska napredna stranka (SNS), kojom je donedavno predsjedao Nikolić i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, a poslije bi se mogle priključiti još neke parlamentarne stranke, rekao je Nikolić u izjavi novinarima u stanci sastanka s Dačićem.

"Mislim da je vladina zadaća osigurati građanima Srbije bolji život, a da treba nastaviti onim putem kojim je Srbija do sada išla, samo da to bude mnogo brže i efikasnije. Bruxelles se nije miješao u izbore, što je bio jasan znak da na ovim izborima, prvi put, Europska unija nije morala isticati nekoga kao favorita, pošto je potpuno jasno da, bilo kakva vlada da bude formirana, ta će vlada biti na europskom putu'', ustvrdio je.

Nakon sastanka s Nikolićem novinarima se obratio i Dačić koji je kazao kako je koalicija oko SPS-a obavijestila predsjednika Nikolića da ''postoji načelna saglasnost'' oko postojanja parlamentarne većine za formiranje srbijanske vlade.

Dačić je kazao kako je u razgovorima koalicije oko SPS-a sa SNS-om i URS-om dogovoreno da oni podupru danas postignut dogovor, a to, kako je rekao, znači da će poduprijeti njega kao mandatara za sastavljanje nove vlade Srbije.

"Idućih dana će se ti razgovori nastaviti, sutra se već očekuje sastanak sa SNS-om, u sljedećim danima ćemo razgovarati sa svim drugim strankama s ciljem da se one upoznaju s glavnim točkama buduće vlade i s potpunom otvorenošću da u parlamentarnu većinu uđu i neke druge stranke'', naveo je Dačić.

Objašnjavajući razloge zbog kojih je prihvatio dužnost premijera, Dačić je rekao kako bi želio da današnji srbijanski vjerski blagdan Vidovdan ne bude samo vezan uz ''nebesku Srbiju'', nego da se učini sve da se, budući da se prošlost ne može promijenti, promijeni sadašnjost i budućnost Srbije.

''Mene ne interesira nebeska Srbija. Interesira me kako Srbija danas živi i kako će živjeti sutra. Poštovat ću našu prošlost, ali me više zanima naša budućnost'', rekao je Dačić upitan o simbolici toga da mu je na Vidovdan povjeren premijerski mandat, dodavši kako nova vlada, s njim kao premijerom, nikada neće dopustiti da to znači povratak u devedesete godine ''jer da sam to htio raditi, to bismo činili i u protekle četiri godine''.

Istaknuo je kako će, kao budući premijer, svoj posao obavljati odgovorno i agilno kao i do sada (na položaju ministra unutarnjih poslova), s jasnom politikom, čvrstinom u obrani srbijanskih nacionalnih i državnih interesa i odlučnošću da se svi problemi rješavaju u interesu građana.

Dodajući kako nikada neće donositi niti jednu odluku koja neće biti pravedna za građane Srbije, Dačić je kazao kako je ovaj dan velika obaveza i veliki ispit zrelosti za njega kao predsjednika SPS-a, lidera koalicije koju ta stranka predvodi i kao mandatara za sastavljanje nove srbijanske vlade.

''Ja nisam glasovao za Tomislava Nikolića, glasovao sam za (predsjednika Demokratske stranke – DS) Borisa Tadića. Narod je odlučio drugačije, politička realnost u Srbiji je promijenjena samom tom činjenicom da je Tomislav Nikolić pobijedio (na predsjedničkim izborima) i SNS osvojila najveći broj glasova (na parlamentarnim izborima)'', naveo je Dačić, govoreći o komunikaciji koju je tijekom proteklih tjedana imao sa DS-om.

Kako je rekao, SPS je veoma korektno surađivao u dosadašnjoj vladi s DS-om i želi da ta suradnja i dalje postoji oko nacionalnih i državnih pitanja, kao i sa svim strankama u Srbiji. Odluka SPS-a je, po njegovim riječima, bila teška, zbog dobrih odnosa sa DS-om ali, objasnio je, sada nije bila u pitanju njegova osobna funkcija ili ambicija već odluka koja važna za budućnost koalicije oko SPS-a i budućnost države.

Svi konkretni razgovori o strukturi vlade, zakonima i drugim temama počet će već od petka, poručio je Dačić te naglasio kako očekuje da će vlada biti formirana brzo, a da će broj resora u novoj vladi biti jedna od tema razgovora.

Kako je objasnio, načelno svi žele da bude manja vlada, ali svi moraju voditi računa da postoje neke strukture i institucije, poput, primjerice, vjerskih ili sportskih, koje bi pogrešno shvatile ukidanje određenih ministarstava te prema tome izrazile određeni otpor, tumačeći to kao odnos države prema tim institucijama.

Srbijanski parlament čini ukupno 250 zastupnika. Dačićev SPS je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima 6. svibnja postao treća po jakosti politička snaga s 44 zastupnička mandata, a s URS-ovih 16 zajedno imaju 60. SNS je osvojila najviše - 73 mandata, a sve tri skupa imaju 133 zastupnika, što je za sedam više od minimuma od 126 za parlamentarnu većinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙