FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ŠIBENIK - Podizanjem festivalske zastave sinoć je u Šibeniku, na Ljetnoj pozornici ispred katedrale sv. Jakova, otvoren 52. Međunarodni dječji festival (MDF). Festival je otvorila predstava 'Mačak Đingis kan i Miki Trasi' koja je realizirana u režiji Ivana Lea Leme, a prema tekstu poetese Vesne Parun i glazbi Ladislava Tulača. Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja je nazočila ceremoniji svečanog otvaranja šibenskoga Međunarodnog dječjeg festivala, kazala je kako joj je izuzetna čast u ime cijele Hrvatske pozdraviti one koji su se čitavo vrijeme trajanja festivala trudili da Šibenik ostane grad simbol djece. Sve ove godine MDF-a Šibenik djeluje kao pravi mali umjetnički inkubator. MDF je djevojčicama i dječacima već u najranijoj dobi dao mogućnost da se okušaju u glumi i umjetnosti, rekla je ministrica Zlatar Violić. Ministrica kulture istaknula je kako joj je drago što je program MDF-a i ove godine bogat te ima međunarodni predznak, a osobito je raduje što su gostovanje potvrdile mnoge glumačke skupine iz zemalja 'mediteranskog bazena' jer je na taj način Šibenik još jače upisao svoj mediteranski mentalitet. Gradonačelnik Šibenika Ante Županović, ujedno i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, pokrivitelja MDF-a, podravljajući okupljenu publiku i sve goste Šibenika rekao je kako ključeve grada večeras preuzimaju djeca. Poseban je trenutak kada dječji smijeh unosi čar u šibenske kale, kazao je gradonačelnik, dodavši da djecu treba poslušati kako bismo čuli što govore jer ona to rade iskreno i spontano. Šibenski Međunarodni dječji festival će trajati dva tjedna, do 7. srpnja. Prema najavi organizatora, tijekom trajanja festivala Šibenik će ugostiti više od 1200 izvođača iz Hrvatske i svijeta.

SPLIT - U splitskoj Galeriji umjetnina sinoć je otvorena svjetska izložba novinske fotografije World Press Photo, na kojoj je izloženo 166 nagrađenih fotografija od 56 autora u nekoliko kategorija. Izložba traje do 7. srpnja. Na natječaj svjetske novinske fotografije 5247 fotografa iz 124 zemlje prijavili su više od 101.254 fotografije. Među izloženim fotografijama predstavljena je i fotografija godine u svijetu, a koja prikazuje majku koja u naručju drži ozlijeđenog sina. Autor te fotografije, snimljene u listopadu 2011. godine u jemenskom gradu Sani na prosvjedima protiv režima, je Španjolac Samuel Aranda koji radi za New York Times. Ravnatelj Galerije umjetnina Josip Botteri Dini je na otvaranju kazao da mu je čast što je takva izložba u Splitu. "Split je u fotografiji aktivan preko 100 godina, a upravo ova izložba je put prema objektivnoj istini o objektivnom svijetu", dodao je Botteri Dini. Na otvaranju je bila i autorica izložbe Tessa Hetharia koja je izjavila da smo "ovdje da bi govorili o viziji fotografije, a fotografi nam daju viziju svijeta". Naglasila je kako rad fotografa treba cijeniti jer rade u teškim uvjetima, pa je tako jedan od nagrađenih fotografa novinske fotografije poginuo u Siriji. "Fotografi su svojim fotografijama pokazali žrtvu, doprinos i suosjećanje za arapsko proljeće", zaključila je Tessa Hetharia.

World Press Photo prepoznat je kao vodeći međunarodni natječaj za fotoreportere koji postavlja visoke standarde struke. Sve su fotografije žirirane anonimno, a samo žiriranje trajalo je dva tjedna. Žiri je dodijelio nagrade u devet tematskih fotografija; nagrađeno je 57 fotografa iz 25 zemalja.

OPATIJA - Glazbeni festival Melodije Istre i Kvarnera (MIK) počeo je sinoć prvom festivalskom večeri u Opatiji. Ta je glazbena manifestacija poznata kao putujući festival budući da se svake godine održava sedam do deset festivalskih večeri od kojih svaka u drugoj lokaciji. Održava se u gradovima i manjim mjestima Kvarnera i Istre. Odrednice pjesama koje se izvode na MIK-u su etno glazba ovog područja, tekstovi pisani na čakavskom idiomu ili na lokalnom narječju talijanskog jezika. Ove godine, nakon Opatije, MIK gostuje u Svetom Petru u Šumi, Bakru, Umagu, Gračišću, Rijeci a finale je u Novalji 29. i 30. lipnja. Izvođači na ovogodišnjem festivalu su Duško Jeličić i Antonio Krištofić, Damir Kedžo, klapa "Sol", Giuliano, Daniel Načinović, grupa "Trend", Oliver J. Berekin i ženska klapa Volosko, Katja Budimčić, Alen Polić i La Miela, Yamas, Krunoslav Kićo Slabinac, Joso Butorac, Helena Brajković, Ana Horvat, Lado Bartoniček, Vesna Nežić Ružić, Gina Picinić, "Highalnders", Valentnina Briški i Toni Markovski te Robertino Grbac.

ZAGREB - Međunarodno baletno natjecanje Mia Čorak Slavenska održat će se 29. i 30. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, a predsjednik žirija je proslavljeni baletni umjetnik Irek Mukhamedov, priopćeno je iz Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU). Međunarodno baletno natjecanje nosi ime proslavljene hrvatske primabalerine Mie Čorak Slavenske koja je ostvarila zavidnu karijeru u inozemstvu, posebice u SAD-u, te je tijekom 20. stoljeća afirmirala hrvatsku baletnu umjetnost u svijetu. Ovogodišnje baletno natjecanje ponovno se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a predsjednik žirija je svjetski proslavljeni baletni umjetnik Irek Mukhamedov, zvijezda moskovskog Boljšoj teatra i Royal Opera House Covent Gardena u Londonu. Ostali članovi žirija također su proslavljeni međunarodni baletni umjetnici poput Joyce Cuoco, Joze Borčića, Ljubinke Dobrijević, Yelka Yureshe i Svebora Sečaka, predsjednika HDPBU-a, ističe se u priopćenju. Ove godine na natjecanje se prijavilo čak 72 kandidata iz 17 zemalja svijeta. Natjecanje se odvija na sceni HNK-a u Zagrebu, koje je suorganizator ove međunarodne manifestacije, a podijeljeno je u tri starosne kategorije: kategorija A - do 18 godina, kategorija B - od 18 do 22 godine i kategorija C - od 22 do 28 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙