FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt Ekomuzeja Komiža

SPLIT/KOMIŽA, 22. lipnja 2012. (Hina) - Projekt ekomuzeja pod nazivom "Zemlja od mora" (Terra marique) predstavljen je danas u Komiži gdje će biti i smješten kao prvi ekomuzej u Dalmaciji.

Ekomuzej Komiža ponudit će raznolike stručne, interpretacijske, izložbene, edukacijske i zabavne programe u kojima će biti angažirana ukupna lokalna zajednica. Dugoročna je vizija da ekomuzej "Zemlja od mora" postavi Komižu kao jedinstvenu nezaobilaznu destinaciju na europskoj i svjetskoj turističkoj karti.

Projekt ekomuzeja predstavljen je u sklopu Festivala mora Rota Palagružana, regate tradicionalnih komiških brodica od Komiže do Palgruže, a idejno rješenje nastalo je u okviru UNDP-ovog projekta COAST koji je financirao projekt sa 70.000 dolara, dok je Ministarstvo kulture doniralo 125.000 dolara za uređenje i prilagodbu Kaštela Komune u kojem će biti smještena stalna postava.

"Projekt ekomuzej Komiža zasigurno će označiti prekretnicu u razvoju Komiže jer će promicati održivi gospodarski i turistički razvoj, koristeći prirodne, kulturne, socijalne i druge lokalne baštinske resurse, a preko mreže kulturno-turističkih proizvoda privući će turiste te promicati društveno odgovorno poslovanje", rekla je gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton istaknula je kako Komiža ima jedinstveno kulturno naslijeđe i neotkrivene prirodne ljepote.

"Smatramo da je projekt Ekomuzeja ne samo način očuvanja lokalne tradicije poput regate s falkušom, nego ujedno i primjer suživota ljudi i njihovog prirodnog okruženja na održiv i harmoničan način. Nadamo se da će ekomuzej poslužiti kao polazna točka za zelenije modele razvoja koji promoviraju sve ono što Komižu čini tako posebnom", rekla je Vinton.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙